Gojković: Sve postojeće mere ostaju na snazi, nije bilo govora o ublažavanju

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da je odlučeno da postojeće mere ostanu na snazi. Krizni štab je preporučio i da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocenjivanje i da građani Srbije i strani državljani koji ne moraju u karantin prilikom ulaska u zemlju ukoliko su kompletno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

Beta: Pokrajinski sekretar za zdavstvo Zoran Gojkovic
Foto: Beta / Pokrajinski sekretar za zdavstvo Zoran Gojkovic

Gojković je istakao da se nije rezgovaralo o popuštanju mera i da i dalje imamo veliki broj novozaraženih.

„Taj broj se svakodnevno povećava, ali je povećanje minimilano u odnosu na svaki prethodni dan. Postojeće mere su doprinele tome da nemamo nagli eksponencijalni rast i potrebno je da nastavimo sa ovim što smo radili do sada“, rekao je Gojković.

Istakao je da se na sednici Kriznog štaba analiziran zahtev Ministarstva prosvete i škola da se omogući da đaci koji su od početka školske godine na onlajn nastavi budu ispitivani i ocenjivani u malim grupama u školama uz poštovanje mera.

Gojković je rekao i da će uredbom Vlade danas biti preciziran ulazak građana Srbije i stranaca u zemlju.

„Svim građanima Srbije prilikom ulaska u zemlju biće omogućen ulazak bez PCR testa ili obaveznog karantina ukoliko imaju potvrdu o potpunoj imunizaciji vakcinama iz Srbije“, rekao je Gojković.

Dodao je da isti uslovi važe i za strane državljane.

„Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze vakcine Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm. S obzirom da Astrazeneka za sada ima jednu dozu ona je u ravni sa ove tri vakcine koje zahtevaju dvostruktu imunizaciju, precizirao je Gojković.

On je istakao da je vakcina jedino što nas u ovom trenutku može dugoročno izvući iz epidemije i apelovao na ljude da se što pre vakcinišu.

Uoči sednice Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je epidemiološka situacija „teška“, da su bolnice popunjene, a broj pregleda povećan, te da ne postoje pokazatelji koji govore da možemo da ublažimo mere.

Tiodorović je za RTS rekao da moramo da izdržimo još ovu nedelju sa postojećim merama kako bi se stabilizovala situacija, ističući da je bio očekivan manji pad zaraženih, ali da je bilo povećanja.

"Moramo biti realni, objektivno sagledati situaciju, noćas je bila teška noć, bila još komplikovanija situacija, pune su bolnice takoreći potpuno, ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda, nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mere", naglasio je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, najveći procenat novih slučajeva infekcije koronavirusom je među populacijom od 30 do 55 godina.

„Oni su najprisutniji u broju obolelih i sa težom kliničkom slikom, ali najviše umiru starije osobe iznad 65 godina, pogotovo iznad 75, i to dokazuje da komorbiditet utiče na fatalan završetak“, naveo je Tiodorović.

On je rekao da je i među decom značajan broj pozitivnih, zbog čega će najverovatnije ostati organizovanje nastave onlajn za starije osnovce i srednjoškolce.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article