Gojković: Kineska vakcina sutra stiže u Srbiju

Sutra bi u Srbiju trebalo da stigne i kontingent kineske vakcine, a u Agenciji za lekove i medicinska sredstva je započeta procedura utvrđivanja da li ta vakcina zadovoljava standarde evropskih zemalja. Očekujemo da ćemo, ukoliko vakcina prođe sve pragove do konačne dozvole, već i u nedelju ili ponedeljak početi vakcinaciju građana koji su izrazili želju da se vakcinišu ovom vakcinom, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.

Zoran Gojković Foto: Vlada Srbije
Zoran Gojković Foto: Vlada Srbije

Po oceni epidemiologa Predraga Kona epidemiološka situacija u Srrbiji je i dalje je nepovoljna i nesigurna. Broj obolelih je i dalje visok i u svakom trenutku moguće je da dođe do njegovog porasta ukoliko se opustimo i prestanemo da sprovodimo mere koje su na snazi, rekao je.

On je naveo da su i mere koje su na snazi pokazale da deluju i da se polako spušta broj obolelih.

„Novinari jesu ugrožena kategorija, razgovaramo o tome i u najskorijem mogućem roku sa naravno većom količinom vakcina koju očekujemo u narednih nedelju ili dve, naći ćemo način i da se novinari vakcinišu. Ipak ste vi izuzetno izloženi i cenimo aposlutno vaš rad“, naveo je Gojković.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je danas Institut Batut i Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa da novinare i druge medijske radnike stave među prioritetne grupe za imunizaciju navodeći da su zemlje širom sveta prepoznale su da su novinari i drugi medijski radnici zbog prirode svog posla u većem riziku od oboljevanja od koronavirusa i svrstani u prioritetne grupe za vakcinaciju.

„U Beogradu je sada manje od 500 obolelih i vidi se tendencija blagog pada broja zaraženih. Izašli smo iz vanredne situacije“, naveo je Kon.

On je dodao da ohrabruje da nakon novogišnjih praznika nije došlo do povećanja broja zaraženih, a da će se za nekoliko dana videti da li je proslava Božića doprinela širenju virusa.

Prema njegovim rečima, nije realno da dođe do popuštanja mera koje su na snazi naročito s obzirom na početak školske godine i pojavu novog soja virusa u Evropi.

„Škole će raditi po programu kakav je bio u spetembru i nema razloga za odlaganje početka nastave. To će svakako dovesti do povećanja akutnih respiratonih infekcija i treba očekivati i da se pojavi i grip“, naveo je Kon.

Po njegovoj oceni teško je verovati da se novi soj virusa neće pojaviti i u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je naveo da je epidemiološka situacija u Vojvodini slična kao i u ostatku Srbije i da je situacija u bolnicama trenutno bolja nego pre dve ili tri nedelje zbog čega pojedini kapaciteti izlaze iz kovid režima.

„U Kliničkom centru Vojvodine trenutno je hospitalizovano manje od 200 pacijenata koji su inficirani koronom i počinje sa radom i deo non kovid kapaciteta. Prvenstveno smo gledali da osposobimo ortopedska odeljenja zbog vremenske situacije“, rekao je Gojković.

On je naveo da bi sutra u Srbiju trebalo da stigne i kontingent kineske vakcine.

Kako je dodao, Fajzerova vakcina je dobila trajnu dozvolu i to tako što je najpre dobila privremenu dozvolu. Ruska vakcina trenutno ima samo privremenu dozvolu i u toku je postupak za trajnu, a isti put bi trebalo da pređe i kineska vakcina.

Objašnjavajući zašto je vakcinisano manje osoba nego što je u Srbiju stiglo vakcina, Gojković je rekao da je u pitanju vrsta opreza jer se nastoji da oni koji su vakcinisani budu i revakcisnisani cepivom iz iste serije.

„To ne znači da je nebezbedno revakcinisati se s drugom serijom, ali želeli smo da i na taj način osiguramo one koji su se vakcinisali“, rekao je Gojković.

Odluku o otvaranju granica za građane susednih zemalja Predrag Kon je nazvao političkom koja je vezana „za neke međunarodne obaveze konkretno – mini šengen“.

„To nije vezano za epidemiologe, ali s obzirom na to da je situacija trennutno slična u tim zemljama to nije epidemiološki problem“, naveo je Kon.

On nije mogao da potvrdi da li su građani sa severa Kosova revakcinisani u Raškoj. Naime, kosovske vlasti su tvrdile da je vakcina kojom su imunizovani građani na severu Kosova ilegalno ušla u u pokrajinu.

Gojković je odgovarajući na pitanje da prokomentariše Fajzerovu najavu privremenog smanjenja uvoza u Evropu rekao da Srbija ima uverenje da će njoj biti isporučeno sve dogovoreno.

„Mi smo jedna od prvih pet zemalja koja je sa Fajzerom sklopila ugovor, dosada je sve i sa naše i njihove strane je sve poštovano, nadamo se da će se tako nastaviti. Postoje veliki pritisci na one koje proizvode vakcine, jer ih nema dovoljno za ceo svet. Od ljudi iz Fajzera imamo uverenje da će ono što je dogovoreno sa Srbijom biti u potpunosti ispoštovano. Međutim, imajući sve u vidu, upravo je to razlog što je Srbija kupovala i vakcine od drugih proizvođača“, rekao je Gojković.

Govoreći o mogućnosti izbora između vakcina on je istakao da je svaka registrovana vakcina bezbedna.

„Odluka je naša bila da ponudimo građanima što je moguće veći izbor, najpre iz zdravstvenog aspekta, jer kad smo ulazili u priču kupovine vakcina, nismo znali koja će prva biti na tržištu. Druga je stvar upravo zbog svega toga da smo stalno potencirali i potenciramo da je svaka vakcina registrovana u skladu s procedurom i apsolutno bezbedna. Mogli smo da dođemo do toga da Fajzerova i ruska vakcina pokažu slabosti, pa da ostanemo bez vakcina, ili da ih nema dovoljno", naveo je on.

Epidemiolog Predrag Kon je dodao je „afinitet i poverenje nešto što se teško meri“, ali da između vakcina postoje „neke sitne razlike koje će u samom pregledu lekara ili razgovoru biti rečene ljudima“, dodao je Kon.

Govoreći o situaciji u Gerontološkom centru u Šapcu, Kon je rekao da je infekcija ušla u centar ranije, odnosno da su vakcinisane osobe bile već inficirane pre primanja prve doze.

„Vakcina ne može da spreči bolest ako je već osoba već inficirana i ne može da utiče na tok bolesti“, rekao je Kon.

Kon je rekao da je za njega najbolja ona vakcina koju je on primio, odnosno Fajzerova, ali da bi primio i rusku i kinesku da je tada bilo.

„Skidanje maski moći će da dođe u obzir samo kada budemo znali da je kolektivni imunitet siguran i kad se brojke smanje ispod dvocifrenog broja“, naveo je epidemiolog.

On je istakao i da se prate neželjene reakcije na vakcine.

„To radi izabran lekar i jedinice za imunizaciju koje dobijaju tu prijavu. U slučaju da postoje ozbiljnije reakcije to se posebno registruje, postoji stučan tim za kontraindikacije i eventualno teške reakcije, koji se formira po okruzima. I postoji na nacionalnom nivou stručni tim za krajnju klasifikaciju neželjene reakcije. Sistem postoji, treba znati za njega, ako neko ima bilo kakvu reakciju treba da se javi svom nadležnom lekaru, bez obzira gde je vakcinisan“, zaključio je Kon.

Odgovarajući na kritike u delu medija i na društvenim mrežama Kon je da on "nije ničiji" i da je "krajnje vreme da se to zapamti", a da je u Kriznom štabu Vlade Srbije za borbu protiv korone da bi "branio ovu zemlju od tog virusa".

"I to je sve, ništa drugo me ne interesuje. Ja sam čovek koji čeka da ode u penziju. Odavde idem istog momenta. Blanko ostavka je stalno na stolu i to znaju svi. Istog momenta odlazim ako neko misli da ne zadovoljavam i ne vršim svoj posao, i to potpuno mirno, bez ikakve pompe i neću dati nikome izjavu kad se to bude desilo", rekao je Kon povodom napada na njega u delu javnosti.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article