Gojković: Bolnički kapaciteti popunjeni, Novosadski sajam ponovo kovid bolnica

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Zoran Gojković izjavio je danas da je epidemiološka situacija izuzetno ozbiljna i složena, upozorivši da su bolnički kapaciteti popunjeni. Prema njegovim rečima, Novosadski sajam će ponovo postati kovid bolnica.

Zoran Gojković Foto: Vlada Srbije
Zoran Gojković Foto: Vlada Srbije

"Popunjenost bolničkih kapaciteta je enormna. Pogotovo što u ovom trenutku imamo izuzetno teške kliničke slike naših pacijenata, jer svi koji leže u bolnicama zahtevaju ozbiljan nadzor. To su sve pacijenti koji su ili na kiseoniku ili na respiratorima, kojima je potrebna izrazita intenzivna nega", rekao je Gojković za TV Prva.

Gojković, koji je i pokrajinski sekretar za zdravstvo, rekao je i da je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika.

Govoreći o bolnicama, on je naveo da će od danas ponovo biti aktiviran Novosadski sajam, i kreće se u proceduru koja će zahtevati 48 časova da u potpunosti bude pripremljen jer "ne žele da dozvole da i jedan građanin ostane bez pomoći".

Navodeći šta ga plaši, on je rekao da se korona ponaša potpuno atipično u odnosu na klasične respiratorne viruse, pogotovo je, istakao je, važno sprečiti da uđe u stariju populaciju, u Gerentološke centre.

"Ne treba nam situacija kakvu smo imali prošle nedelje vezano za 'crni petak' i to ću apsolutno da kažem jer mi već pet do sedam dana, a juče smo imali presek, imamo nešto što smo znali da će se dogoditi – da prvi put imamo skoro 60 odsto udela novozaraženih u ženskoj populaciji, a uvek su muškarci dominirali", naglasio je Gojković.

Kako je rekao, "znači da je to ipak taj kupoholičarski mentalitet koji se sad pokazuje u odnosu na prethodne nedelje".

On je rekao i da ima nade za optimizam ako "svaki zupčanik tog sata", borbe protiv korone, bude funkcionisao kako treba.

Institut za javno zdravlje Vojvodine epidemiološku situaciju u svim gradovima i opštinama Vojvodine i dalje ocenjuje kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

U poslednja 24 sata u pokrajini je registrovano 2.046 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, najviše u Novom Sadu – 486, a situacija je kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 30.389, iako Institut procenjuje da je taj broj daleko veći.

Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 9.638, potom sledi Pančevo sa više od 3.000, Zrenjanin sa više od 1.900 i potom Kikinda, Subotica i Bačka Palanka sa više od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

"Zdravstveni sistem je u izuzetno teškoj situaciji, gotovo kritičnoj. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema", saopšili su iz Instituta.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article