Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije, 22 godine bez presude

Na današnji dan, pre 22 godine, ubijen je Slavko Ćuruvija, vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Novinarska udruženja odaće počast Ćuruviji polaganjem venaca na mestu zločina.

Više od dve decenije nisu bile dovoljne da Srbija osudi njegove ubice. Nakon što je prošle godine Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu kojom su četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, predmet je vraćen prvostepenom sudu i u toku je ponovljeno suđenje.

Srđan Ilić: Slavko Ćuruvija
Foto: Srđan Ilić / Slavko Ćuruvija

Novinarska udruženja i asocijacije obeležiće danas, u 11 sati, godišnjicu njegovog ubistva polaganjem cveća u ulazu zgrade u Svetogorskoj 35 u Beogradu, a u zajedničkoj najavi komemoracije podsetili su da suđenje za ubistvo traje šest godina i još nije izrečena pravosnažna presuda.

"Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pred većem Specijalnog suda tek pre šest godina, a 22 godine nakon svirepe likvidacije u toku je ponovljeni prvostepeni postupak i još uvek nema pravosnažne presude", podsetili su Udružene novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako su još napomenuli, u Ćuruviju je "ispaljeno 12 metaka, a neposredno pre toga ga je pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB)".

Kćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija Đurica, uoči godišnjice ubistva rekla je da "ideja da pravda nije još stigla jeste nešto što stavlja mračan oblak nad njom i nad njenim životom".

"Već 22 godine su prošle i ja se sve te godine aktivno trudim da dodjemo do pravde i nekad izgleda kao da nismo stigli nigde. Bukvalno, ni par koraka dalje, iako je prošle godine delovalo da smo nadomak rešenja. Ali ja sam njegovo dete. Ne odustajem i idemo do kraja. Naravno, imam nekako nadu da pravda jeste spora, ali jeste i dostižna", rekla je Jelena Ćuruvija Đurica za Cenzolovku.

Novinar Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Ubistvu je prethodila kampanja u kojoj je Ćuruvija proglašavan za izdajnika. Dve nedelje od početka bombardovanja i pet dana pre ubistva u dnevnom listu Politika Ekspres objavljen je tekst „Ćuruvija dočekao bombe“. Taj tekst je kasnije u celosti pročitan u Dnevniku 2 Radio – televizije Srbije.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su šefovi srpskog i beogradskog DB-a Radomir Markovići Milan Radonjić i dva operativca – Ratko Romić i Miroslav Kurak. Istraga nikada nije stigla do nalogodavaca.

Miroslav Kurak koji je bio označen kao neposredni izvršilac ubistva je u bekstvu i nema podataka da ga iko ciljano traži.

Poništena presuda, suđenje vraćeno na početak

Istraga je vođena godinama, a optužnica na kojoj su se našli pripadnici Državne bezbednosti podignuta je tek 1. juna 2015, nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Posle skoro četiri godine, odbacivanja i vraćanja dokaza u postupak, sveopšte amnezije svedoka, Sudsko veće Specijalnog suda je 2019.godine osudilo prvostepeno, četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora. Radomir Marković je ovom presudom bio osuđen na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo Ćuruvije, a na istu kaznu za saizvršilaštvo u ubistvu osuđen je službenik DB Milan Radonjić. Pripadnici ove službe Romić i Kurak, zbog saizvršilaštva u ubistvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Ovu presudu je međutim ukinuo Apelacioni sud u septembru prošle godine. Najveća slabost presude je, sudeći prema obrazloženju apelacije, u tome što je kao neposrednog izvršioca i nalogodavaca označila N. N. lice. Iako se u optužnici Miroslav Kurak pominjao kao direktni izvršilac, iz ukinute presude proizlazi da je Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo nepoznato lice (NN), a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Zbog, kako je Apelacioni sud ocenio, "nerazumljive" i "protivrečne" presude, naloženo je da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Posle niza odlaganja u novembru i decembru prošle godine, ponovljeno suđenje je nastavljeno 2. februara. Naredna ročišta zakazana su za drugu polovinu aprila.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article