Uvođenjem naprednog sistema javnog osvetljenja putem javno- privatnog partnerstva, Alibunar se pridružuje mnogim opštinama i gradovima u Srbiji koji koriste inovativna rešenja za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje troškova.

Nakon implementacije novog LED osvetljenja, očekuje se da će uštedа biti veća od 1,1 milion dinara godišnje, odnosno 17,1 milion dinara tokom 15 godina trajanja ovog projekta.

Opština Alibunar napravila je značajan iskorak ka modernizaciji i unapređenju kvaliteta života svojih građana, zamenom, racionalizacijom i održavanjem dela sistema javnog osvetljenja.

Projekat donosi značajne energetske i finansijske uštede za opštinu.
„Postavljeno je oko 4.500 novih svetiljki i reflektora proizvođača Thorn, sa očekivanim vekom trajanja od 25 godina, kao i 86 sistema za uključivanje i isključivanje osvetljenja.

Projekat donosi i dodatne koristi, uključujući smanjenje emisije CO 2 za oko 1.070 tona godišnje, odnosno oko 16 hiljada tona za 15 godina trajanja projekta,“ kaže predstavnik privatnog partnera Smart Energy Investment, koji je izvršio zamenu javnog osvetljenja.

Projektom se poboljšava energetska efikasnost opštine, i za 15 godina ukupna ušteda u pogledu potrošnje električne energije iznosiće blizu 15 miliona kWh, što je ušteda od 70%.

„Važno je napomenuti da se ovaj projekat finansira isključivo iz ostvarenih ušteda, bez kreditnog zaduženja naše opštine, i da smo mi već tokom procesa zamene javnog osvetljenja uštedeli električnu energiju i smanjili troškove održavanja. Za nas kao manju opštinu ovo je značajan korak – na prvom mestu je zadovoljstvo građana, ali i briga o životnoj sredini.

Novac koji štedimo tokom ugovornog perioda usmerićemo na projekte od vitalnog značaja za funkcionisanje opštine,“ poručuju iz Opštine Alibunar.

Pored unapređenog javnog osvetljenja, u opštini Alibunar sada vlada veća sigurnost građana na ulicama, poboljšana je zaštita životne sredine i racionalnije se troše budžetska sredstava.

Post Views: 43

Originalni tekst