Godfri: Nova administracija SAD nastavlja unapređivanje odnosa sa Srbijom; Selaković: Zasad teško govoriti o eventualnoj promeni kursa

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godgri rekao je danas u Beogradu da će i nova administracija SAD nastaviti da unapređuje odnose sa Srbijom. Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je ranije danas da je zasad teško govoriti o eventualnoj promeni kursa SAD prema Srbiji.

Entoni Godfri Foto: Srđan Ilić
Entoni Godfri Foto: Srđan Ilić

"Mogu vam reći da će SAD nastaviti da unapređuju odnose sa Srbijom. Na Srbiju gledamo kao na partnera i u potpunosti podržavamo cilj Srbije da pristupi EU", rekao je ambasador novinarima posle potpisivanja u Vladi Srbije Međudržavnog sporazuma o podsticanju investicija.

Novi državni sekretar Entoni Blinken je, rekao je Godfri, u Kongresu SAD jasno izrazio podršku onome što je do sada učinjeno na normalizaciji ekonomskih odnosa Prištine i Beograda.

Godfri je istakao da se SAD suočavaju sa više kriza istovremeno, ali da "vidi snagu, jedinstvo i odlučnost".

"U demokratiji nije sve uvek glatko i jednostavno, ali je to najbolji oblik vladavine. Narod je rekao svoje i danas imamo novog predsednika, (Džozefa) Bajdena", rekao je ambasador.

Komentarišući jučerašnje stupanje na dužnost administracije novog predsednika Džozefa Bajdena, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je ranije danas da je zasad teško govoriti o eventualnoj promeni kursa SAD prema Srbiji.

"Da li će se i kada SAD u svojoj spoljnopolitičkoj agendi osvrnuti i na naš region, dopustimo da to vreme pokaže. Ono što je tačno jeste da u njegovoj administraciji ima ljudi koji su se bavili našim regionom, koji su dobri poznavaoci prilika", rekao je Selaković za RTS.

Kao dobar znak za Srbiju Selaković je ocenio to što je među zvanicama na inauguraciji Bajdena bio novi ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

"Mislim da je to za nas važno, da je to jedna važna poruka za nas", ocenio je ministar.

Selaković je rekao da očekuje da će ove godine predsednici Srbije i SAD, Aleksandar Vučić i Džozef Bajden, imati bilateralni sastanak "zahvaljujući jakim i ozbiljnim kontaktima" koje je "Vučić ostvario u prethodnim godinama" i dodao da će tako biti i dalje.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article