Glumica Iva Ilinčić dala iskaz pred Višim javnim tužilaštvom u slučaju Aleksić

Glumica Iva Ilinčić, koja je jedna od devojaka koje su prijavile seksualno nasilje koje je doživela u školi glume Miroslava Mike Aleksića, saslušana je danas u Palati pravde pred Višim javnim tužilaštvom.

Palata pravde / Foto: Srđan Ilić
Palata pravde / Foto: Srđan Ilić

Ona je rano jutros u Palatu pravde stigla u pratnji oca Srđana Ilinčića, beogradskog advokata, i zastupnika Denisa Bećirica i Jugoslava Tintora. Nakon saslušanja, ona nije davala izjave, već su se novinarima obratili njeni zastupnici.

Advokat Jugoslav Tintor rekao je da ovaj postupak nije nimalo jednostavan i da sigurno neće biti brz, ali da je cilj da se u fazi istrage prikupe svi dokazi kako bi se ova krivično pravna stvar rasvetlila.

"Nije zgodno da posle četiri sata saslušanja neko daje izjave medijima, Iva će sigurno naći na koji način će da se javnosti obrati. Ono što je za mene kao branioca bitno jeste da je ona danas iznela tačno ono čega se seća i to opisala", rekao je Tintor.

On je naveo da pošto još traju saslušanja, po zakonu nema pravo uvida u spise, ali će to imati nakon saslušanja, ali i istakao, odgovarajući na pitanje novinara, da postoje brojni postupci u kojima su postojali samo iskazi, a koji su okončani.

Advokat Denis Bećirić je istakao da su advokati obavezani naredbom tužioca da ne iznose neke informacije.

"Četiri devojke koje su se nama obratile su obuhvaćene krivičnom prijavom koju mi plasiramo. Ako policija uradi dopunu prijave, onda će se saznati", rekao je on odgovarajući na pitanje o informaciji da je još 20 devojaka prijavilo nasilje.

Juče je u Palati pravde iskaz dala glumica Milena Radulović.

Podsetimo, 17. januara Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici MUP-a uhapsili Miroslava Miku Aleksića zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od 2012-2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne.

Saopštenje MUP-a usledilo je dan nakon što je Blic objavio priču da je glumica Milena Radulović je rekla da ju je reditelj više puta silovao.

Prvi put, kako je rekla, početkom novembra 2012. godine kada je ona imala 17 godina, a on 61 godinu.

"Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se", rekla je Milena Radulović za Blic.

Ona kaže da to nije samo njena priča već da je u pitanju sistem zlostavljanja devojčica koji je, kako tvrdi, Aleksić temeljno gradio decenijama. Ubrzo nakon svedočenja Milene Radulović, svoju priču o zlostavljanju predstavila je i glumica Beogradskog dramskog pozorišta Iva Ilinčić, koja je takođe policiji prijavila Miku Aleksića.

Kako je rekla, Miroslav Mika Aleksić prvi put ju je zlostavljao kada je imala 17 godina, a onda je usledio period pauze do 18. godine, kada se nasilje, prema njenim rečima, nastavilo.

Podršku glumicama i drugim devojkama koje su slučaj prijavile policiji uputila je i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ali i mnoge javne ličnosti. Podršku su pružili i ministri Vlade Srbije, kao i Fakultet dramskih umetnosti.

Nakon toga, Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Miroslavu Aleksiću, osumnjičenom za silovanja i nedozvoljene polne radnje, a Aleksić je negirao sve optužbe koje su mu stavljene na teret.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article