VELIKI filmski i televizijski studiji u SAD ponudili su holivudskim glumcima više od milijardu dolara veće naknade i poboljšane uslove, pre nego što je sindikat SAG-AFTRA najavio štrajk prošle nedelje, saopštio je Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP).

ГЛУМЦИ У ХОЛИВУДУ ДОБИЛИ ПОНУДУ КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА: Драмским уметницима понуђен договор вредан више од милијарду долара

Mads Mikelsen, Harison Ford, Džejms Mangold i Fibi Voler-Bridž, Foto AP

Udruženja filmskih glumaca i američke Federacije radio i televizijskih umetnika ( SAG-AFTRA) traži od striming servisa pravedniju raspodelu profita i bolje uslove rada.

Oni su u četvrtak pozvali na štrajk, nakon što nisu uspeli da postignu dogovor sa Savezom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koja predstavlja studije poput Diznija, Netfliksa, Amazona i Epla, prenosi Rojters.

Oni zahtevaju i bolju zaštitu glumaca od digitalnih replika, zbog čega traže garancije da se veštačka inteligencija i kompjuterski generisana lica i glasovi neće koristiti kao zamena za glumce.

– Dogovor od kojeg je SAG-AFTRA  odustala 12. jula vredan je više od milijardu dolara u vidu povećanja plata, doprinosa za penzije i zdravstvo i zaostalih povećanja i uključuje jedinstvenu zaštitu tokom svog trogodišnjeg mandata i naročito od veštačke inteligencije – navodi se u saopštenju  od ponedljka AMPTP-a.

U saopštenju se dodaje da je tvrdanja SAG-AFTRA da nije odgovoreno na zahteve njenog članstva ” u najboljem slučaju neiskrena“.

U ponedeljak je, SAG-AFTRA, koja zastupa više od 160.000 glumaca, kaskadera i drugih filmskih radnika, objavila detaljnu listu svojih predloga.

Među njima se između ostalog traži opšte povećanje plata od 11 odsto u prvoj godini ugovora, kako bi se nadoknadila inflacija, a prema tvrdnjama sindikata, druga strane je izašla sa ponudom od pet odsto.

Glumci su se pridružili štrajku scenarista koji je počeo 2. maja pošto njihov sindikat nije uspeo da postigne dogovor sa AMPTP-om.

Dok traje štrajk, glumci ne mogu da se pojavljuju u filmovima, niti da promovišu filmove koje su već snimili.

 

BONUS VIDEO: PAMTE JE PO ĐEKNI – Glumica Ljiljana Kontić preminula je 2005. godine i sahranjena pored svog Gidre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst