EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nova sezona “And Just Like That…” počinje baš onako kako su nekadašnje epizode serije “Seks i grad” izgledale i baš tom rečju iz originala (jer “sex sells”, a prva sezona reboota se i nije baš proslavila svojom zaradom). Uz ovaj prvi, kratkotrajan i ne tako upečatljiv omaž novih epizoda starim, provukao se još jedan. Uvodna pesma i soundtrack ove scene je Hold Me Closer, u kolaboraciji Britni Spirs i Elton Džona. Baš kao i serija, i ova pesma – i saradnja koja dolazi u trenutku kada Džon završava karijeru – jeste nešto staro objavljeno u novijem, savremenijem izdanju, samo sa malo boljim rejtingom od serije.

Nova sezona počinje već osiguranim pozivnicama na Met Galu, u potrazi za haljinama i “plus-one” pratiocima. Dok se Keri neobavezno viđa, svakog četvrtka, sa svojim kolegom, Miranda živi u Kaliforniji sa Che, jer je pratila svoje srce – što je potpuno suprotno staroj Mirandi. A Šarlot? Šarlot, kao Šarlot, bori se sa svojim problemima i pokušava da vrati sve one stvari koje je njena ćerka prodala da bi kupila tastaturu. 

Pored Njujorka i Keri, glavnu ulogu je u ovoj seriji uvek igrala i moda.

Pa se tako kraj prve epizode završava jednim modnim omažem. U poslednjem momentu, tik pred najveću modnu svečanost godine, Keri ostaje bez haljine i nema u čemu da ode na događaj. I odlučuje se za svoju staru venčanicu, u kojoj nije tako slavno prošla. Poslednja scena u kojoj izlazi iz svog stana, spušta se niz stepenice u Vivijen Vestvud haljini, sa malim perjanim šeširom uz salonke iste boje, zaokružila je seriju omaža na početku nove sezone.

“Draga Keri, videla sam tvoje fotografije za Vogue. Ova haljina pripada tebi! Voli te Vivijen Vestvud”, poruka je čuvene dizajnerke uz koju je Keri dobila ovu venčanicu. Novo oblačenje ove haljine samo je dokaz koliko je takva kreacija izdržala testova vremena i pobedila razne trendove koji su se pojavljivali. Iako ne mogu svi da idu na Met Galu, ovaj momenat pokazuje kako se venčanice mogu ponovo nositi i oživljava čuveni moto po kome se Vivijen vodila u svojoj karijeri i životu: “Kupuj manje, dobro biraj, učini da traje”.

Vredi li to i za “And Just Like That…”?

Torba JW Andersona u obliku goluba, koja je napravljena pomoću 3D štampača i košta 890 dolara, trenutno je svuda rasprodata. To je zato što se Keri u drugoj epizodi serije pojavljuje baš sa ovom torbom dok šeta sa Šarlot kroz vintage prodavnicu. Ptice oduvek igraju važnu ulogu u “Seks i grad”. Ko bi mogao da zaboravi onu užasnu Judith Leiber labud torbu koju je Zverka poklonio Keri umesto da kaže: „Volim te“? Možda je torba u obliku goluba drsko podsećanje upravo na njega? Pošto je torba tako mala, SJP je nosila i minijaturnu Fendi torbu na gležnju – još jedan, novi dah svežine sa njujorških pista.

Pravi hajp oko nove sezone pojavio se kad smo saznali da će univerzum Seks i grada samo za jedno veče biti ponovo ceo, naravno uz “Miss Samantha Jones”. Međutim, uz prethodnu sezonu gde nismo dobili ni jednu njenu scenu, potpuno uništavanje njenog lika, menjanjem celokupne njene ličnosti i karaktera, od osobe koja nikog nikad nije osuđivala (setimo se Keri i cele njene zavrzlame sa Ejdanom i Zverkom) do uvredljive urednice, i do saznanja da će njeno pojavljivanje, ako se to može tako nazvati, biti telefonski poziv sa Keri – sve je to dodatno uznemirilo i iznerviralo fanove serije.

Naravno, za njenu mini-epizodu, moraćemo da čekamo skoro do kraja ove sezone.

Međutim, pored Samante, najavljen je još jedan comeback. Kako bi zadržali ostatak svojih vernih fanova, i ostali barem malo dosledni origanalu, za novu sezonu najavljeno je pojavljivanje Ejdana. Seks i grad je Ejdana predstavio kao “Mr. Nice Guy”, dobricu kojeg je Keri povredila.

Iako je Keri njega prevarila (zbog čega su i raskinuli), Ejdan je nju pasivnom agresijom kažnjavao, čak joj je davao do znanja da razmišlja da je prevari. Kasnije, kada se Keri uplašila zbog njihovog predstojećeg venčanja (do tačke u kojoj je dobila osip) i zatražila više vremena, Ejdan joj je dao ultimatum i tražio da se odmah venčaju. Dakle, možda Ejdan i nije bio tako dobar momak, možda je bez njega Keri “izbegla metak” i spasila se.

Ipak i taj “dobar momak””, dizajner nameštaja i velika druga ljubav Keri Bredšo, svojim će pojavljivanjem upotpuniti do kraja sezone ono što deluje kao jedna od ideja ove serije – omaž seriji koju smo nekada voleli.

Originalni tekst