Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je da će lokalni izbori biti istog dana kad i beogradski, 2. juna.

Brnabić je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako kaže, još bolji.

Za to je, kako je rekla, potrebna izmena Zakona o loklanim izborima. Ona je najavila da očekuje najveći broj potpisa za izmenu tog zakona kako bi on bio usvojen u subotu, a izbori raspisani u nedelju.

Ona je ocenila da su proteklih 17 dana bili lekoviti razgovori, zahvalila je svima koji su učestvovali, navodeći da je ovo način da dođemo do te stabilnosti i da pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni ljudi svim našim građanima.

„Ja sada očekujem najveću moguću podršku od narodnih poslanika vlasti i opozicije, da zajedno podnesemo izmene i dopune ovog zakona i da zajedno glasamo o tom zakonu“, navela je.

Na pitanje novinara kako je odjednom moguće ovo i zašto ta odluka nije doneta ranije, već sada, kada je ostalo ovako malo vremena do izbora, i šta sada može da se sprovede od preporuka, odgovorila je i da i dalje stoji pri tome da je ovo presedan i to ne dobar, ali da postoje dve stvari.

„Prva je ta što u ovom trenutku postoji, čini mi se, više nego dvotrećinska većina u Skupštini da se napravi ovakav presedan i važan je u ovom trenutku za zemlju. Druga stvar je ta što je zaista u ovom trenutku, i ja ponovo mislim da to zaista svako može da vidi, situacija u kojoj se naša zemlja nalazi izuzetno teška. Ti pritisci su svakodnevni, oni su raznovrsni, oni dolaze sa različitih strana i oni su kontinuirani. U takvim okolnostima nama treba što veća unutrašnja stabilnost, što veće unutrašnje jedinstvo, treba nam svakako što veća politička kohezija, treba svi da prekinemo koliko god možemo da se delimo i da predstavimo jedan ujedinjeni front koji se bori za nacionalne interese. Za to je potrebno i vreme i energija. Vreme i energiju da se brinemo o tim nacionalnim pitanjima dobijamo na ovaj način. Da je drugačija okolnost u kojoj se nalazi Republika Srbija, verujem da bi i moja odluka bila drugačija“, objasnila je Brnabić.

Navela je da se dijalog prvi put odvija u Skupštini i da je dobro što je postignut neki rezultat. Kaže da ne  misli da je ovo najbolja opcija, da je bolja bila onu koju su oni predložili – odnosno da beogradski izbori budu 2. juna, a ostali, kad bude dogovoren termin – ali da nije postajala politička volja opozicije. Smatra da je ovo najbolji mogući kompromis, jer su iz opozicije, kako kaže, „dobili skoro sve što su želeli, a mi smo istovremeno pokazali ozbiljnost“.

Ubrzo nakon što je Ana Branbić obelodanila da će i beogradski i lokalni izbori biti istog dana, usledile su i reakcije iz redova opozicije.

Poslanik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će koalicija „Srbija protiv nasilja“ večeras održati sastanak, na kome će biti donet zvaničan stav o najavi predsednice Skupštine Srbije da sve preostale lokalne izbore spoji sa novim beogradskim zakazanim za 2. juna.

Jovanović je za agenciju Beta rekao da ta odluka ne može biti pozitivna, jer nema mnogo vremena do tih izbora, zbog čega je opozicija „dovedena u situaciju da mora brzo da reaguje“.

„Ana Brnabić i Aleksandar Vučić su uradili ono što sam mislio da će uraditi – da nam pojedu vreme i onda da nas zavaravaju nekom pričom da će lokalni izbori biti u septembru i tako dalje, pa su onda uradili ovo što su danas uradili – spakovali sve izbore 2. juna. To opoziciju dovodi u situaciju da mora brzo da reaguje. Biće sve poznato posle sastanka danas popodne“, rekao je on.

Sličnog mišljenja je i predsednik Stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš.

„Ne mislim da je to dobra ponuda. Kasno je za sreću, rano je za tugu“, rekao je Ponoš u emisiji N1 studio live na N1, dodajući da će koalicija Srbija protiv nasilja danas razgovarati o „novom momentu“ i da će biti potrebno zadržati jedinstvo unutar koalicije.

Poslanik i predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović izjavio je da će izbori 2. juna biti Hilovi (Kristofer, ambasador SAD) izbori, na kojima, on lično, ne bi učestvovao.

Jovanović je agenciji Beta rekao da je Zapadu potrebna bilo kakva stabilnost u Srbiji kako bi im predsednik Aleksandar Vučić, kako je rekao, i dalje isporučivao Kosovo i Metohiju i litijum.

„Ja u toj igrariji ne bih učestvovao, ali konačnu odluku o (ne)izlasku NDSS na izbore 2. juna doneće organi stranke u subotu. Naravno, o tome ćemo razgovarati i s članicama koalicije NADA, kao i s ostalim opozicionim strankama i koalicijama“, rekao je on.

Jovanović je ocenio da način na koji je vlast odlučila da raspiše gradske i lokalne izbore za 2. juni pokazuje kako se Vučić poigrava i s državom i s opozicijom.

„Iako je prošlo mesec i po dana od naših zahteva za minimum poštenih i fer izbora, ta odluka koja je danas saopštena će biti formalizovana tek posle 20. aprila što govori da Vučić ništa drugo ne radi osim što razmišlja kako da po svaku cenu ostane vlasti. Ja bih ga ostavio da se na izborima igra sam. Moj stav je da je jedino moguće da se demokratski izbori održe na jesen. Mislim da je tako nešto nemoguće 2. juna, jer nema vremena da se sprovedu radnje koje bi popravile izborne uslove“, rekao je Jovanović.

Post Views: 20

Originalni tekst