„Kosovske vlasti su juče zatvorile pet paralelnih institucija koje rade sa srpskom etničkom manjinom, što je potez koji su SAD odmah osudile, jer bi mogao da podstakne dodatne tenzije sa susednom Srbijom“, piše britanski Gardijan.

Elbert Krasnići, kosovski ministar lokalne administracije, potvrdio je da je zatvoreno pet takozvanih paralelnih institucija na severu – gde živi većina etničke srpske manjine.

Ambasada SAD na Kosovu ponovila je u petak u saopštenju „zabrinutost i razočaranje Vašingtona zbog nastavka nekoordinisanih akcija, koje nastavljaju da imaju direktan i negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu“, piše dalje u tekstu Gardijana.

Srbija nastavlja da pomaže srpskoj manjini od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, koju Beograd ne priznaje.

Kosovo je bilo srpska pokrajina pre nego što je NATO bombardovanje 1999. godine okončalo rat između srpskih vladinih snaga i etničkih albanskih separatista na Kosovu. U ratu je poginulo oko 13.000 ljudi, uglavnom etničkih Albanaca.

Odnosi Kosova i Srbije su i dalje napeti, a 13-godišnji pregovori o normalizaciji, koje vodi EU, nisu uspeli da postignu napredak.

U pucnjavi u septembru 2023. između maskiranih srpskih naoružanih napadača i kosovske policije poginule su četiri osobe.

EU i SAD vršile su pritisak na obe strane da sprovedu sporazume koji su postignuti u februaru i martu 2023. između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji predvodi vladu u kojoj dominiraju etnički Albanci.

Priština je ovog meseca saopštila da će otvoriti most na reci Ibar koji deli Mitrovicu na sever, u kome dominiraju Srbi, i jug etničkih Albanaca. Most je bio zatvoren za saobraćaj putničkih vozila više od jedne decenije, a pripadnici manjina, etnički Srbi, podižu barikade od 2011. godine, jer kažu da bi protiv njih bilo sprovedeno „etničko čišćenje“ ako bi etnički Albanci mogli slobodno da putuju preko mosta.

Kurti je takođe bio u sukobu sa zapadnim silama zbog jednostranog zatvaranja šest filijala banke sa licencom Srbije na severu Kosova ove godine.

Nemiri u severnoj Mitrovici su se povećali od prošle godine, kada su međunarodne mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om, poznate kao KFOR, pojačale svoj broj i opremu duž granice Kosova i Srbije, uključujući i most u Mitrovici.

Na Kosovu će 9. februara biti održani parlamentarni izbori, glasanje za koje se očekuje da će biti test za Kurtija, čija je vladajuća stranka pobedila ubedljivo 2021. godine.

Post Views: 25

Originalni tekst