(Beta) – Britanski list Gardijan i nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) odbacili su danas kao neosnovane tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da oni protiv njega vode hibridni medijski rat.

„Gardijan je posvećen neustrašivom, nezavisnom novinarstvu koje zahteva odgovornost od onih koji su na vlasti. Snažno odbacujemo ove komentare o Gardijanu koji su potpuno neosnovani, i nisu zasnovani na činjenicama“, saopštila je PR služba Gardijana za N1.

Vučić je juče, tokom gostovanja na Hepi televiziji, izjavio da je Gardijan „kriminalni list i dno“, dodajući da se protiv njega vodi kampanja u takvim listovima. On je na tabli nacrtao šemu kako navodno izgledaju napadi na njega.

Predsednik Srbije je, osim Gardijana, kao medij koji vodi kampanju protiv njega, označio i nemački FAZ. Vučić je rekao da je taj list objavio tvrdnju da je on fasciniran onim što je Azerbejdžan uradio u Nagorno Karabagu, te da zato pojačava srpsku vojsku, planirajući da nešto slično pokuša da uradi na Kosovu.

„Izgleda mi da srpski predsednik zna veoma dobro da nema hibridnog medijskog rata protiv njega, bar ne od mene i FAZ, ali mislim ni od drugih zapadnih medija“, poručio je u odgovoru Vučiću Mihael Martens, novinar FAZ i dodao da ne zna da li to važi i za ruske medije.

Martens je dodao da, ako bi FAZ ili drugi mediji zaista vodili hibridni rat protiv Vučića, onda bi se prema njemu ponašali onako kako se ‘Informer’, ‘Hepi’, ‘Pink’ ili slični državni mediji odnose prema predsednikovim protivnicima.

„Što se konkretnih navoda tiče: gospodin Vučić tvrdi da sam ja pogrešno protumačio njegove izjave o Azerbejdžanu, i on naravno ima pravo da to kaže. Želim da podvučem da nisam napisao da predsednik Srbije sa stopostotnom sigurnošću planira rat. Upravo sam napisao da bi, sudeći po njegovim komentarima, ako Tramp pobedi na izborima i Ričard Grenel postane državni sekretar SAD, sledeće godine moglo da dođe do situacije u kojoj on misli da može da stavi sever Kosova pod kontrolu, bez rizika od oštrih sankcija“, naveo je Martens za N1.

On je rekao da, pošto takav scenario ne može da se isključi, EU treba da bude spremna za to, ali da bi to moglo imati i visoku ekonomsku i političku cenu po Srbiju.

„Vučića smatram veoma racionalnim akterom koji odlično govori i razume jezik privrede. I uvek je dobro ako razgovarate sa osobom na jeziku koji on najbolje razume“, rekao je Martens.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sve što neko iz inostranstva govori i radi, a „navodno je u vezi sa izborima i stanjem demokratije u Srbiji“, u stvari za cilj ima slabljenje pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu.

Za vođenje hibridnog rata, odnosno kako je rekao „rata drugačijim sredstvima“, optužio je strane obaveštajne službe, nevladine organizacije, kao i medije – kako domaće, tako i strane.

Post Views: 23

Originalni tekst