(Beta-AFP) PredstavniciGrupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obeali su da eRusiji podii cenu ratazbog njene invazije na Ukrajinu.

Nastavicemo da povecavamo cenu ruskog rata, da smanjujemo njene prihode i ometamo njene napore da izgradi svoju ratnu mainu, kao to pokazuju paketi sankcija koje smo nedavno usvojili, navodi se u saoptenju G7, kojom ove godine predsedava Italija.

To je bio prvi samit G7, koju ine SAD, Japan, Nemaka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada.

Italijanska premijerka ora Meloni je jue bila u Kijevu gde je predsedavala virtuelnim sastankom, zajedno sa premijerom Kanade Dastinom Trudoom i predsednicom Evropske komisije Ursulon fon der Lajenkoji su takoe bili u glavnom gradu Ukrajine.

Lideri G7 su kritikovali Kinu i Iran zbog njihove logistike podrke Rusiji.

Pozivamo Iran da prestane da podrava rusku vojsku, navodi se u saoptenju i dodaje da su zabrinuti zbog transfera kineskih kompanija u Rusiju, odnosno komponenti za naoruanje i opremu za vojnu proizvodnju.

Na meti kritika bila je i Severna Koreja. G7 je osudila severnokorejski izvoz i snabdevanje Rusije balistikim raketama. Lideri G7 su pozvali na neodloni prekid takvih aktivnosti.

Dok su Kanada i Italija potpisale bilateralne sporazume sa Ukrajinom, po uzoru na one koje su vec zakljuile Nemaka i Francuska, G7 je pozvala sve donatore da potvrde svoj finansijski doprinos za 2024. godinu.

Pozivamo na odobrenje dodatne pomoci kako bi se zadovoljile preostale budetske potrebe Ukrajine 2024. godine, naveli su lideri G7 aludirajui i na blokadu amerike pomoi Ukrajini u Kongresu SAD.

Post Views: 10

Originalni tekst