FSS: UEFA predala dokumentaciju o mogućem nameštanju utakmica, proces pred nadležnim organima

Fudbalski savez Srbije potvrdio je u saopštenju dostavljenom medijima da Evropska fudbalska unija UEFA sumnja na regularnost pojedinih utakmica u Srbiji.

Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije

"Tačno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima, koji ukazuju na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utakmicama. Proces pred nadležnim organima Fudbalskog saveza Srbije je u toku", saopštio je portparol Fudbalskog saveza Srbije Milan Vuković i dodao da trenutno ne može da otkriva više detalja i da će javnost ubrzo biti o svemu obaveštena.

Prethodno je Sport klub preneo da je UEFA dostavila Fudbalskom savezu Srbije podatke u vezi sa mogućim neregularnostima dve utakmice u domaćim takmičenjima.

Kako se navodi na sajtu Sport kluba, radi se o dve utakmice igrane početkom i krajem marta, a Uefa je na osnovu praćenja "ogromnih uplata u kladionicama u Evropi i Aziji" prikupila podatke, ali i na osnovu nastupa pojedinih igrača, načina postizanja golova i "nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza".

Prema sumnjama Uefe, u jednoj od navedenih utakmica, akteri su se trudili da zainteresovanim stranama u klađenju uživo, na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava i to po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata.

Kako se novodi, analitičari Uefa zaduženi za praćenje dojavljenih utakmica čak su i evidentirali nekoliko fudbalera pod sumnjom, od kojih su pojedini povezivani sa nameštanjem utakmica u prošlosti. Oni su imenovani u izveštajima dostavljenim FSS, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.

Tim slučajevima baviće se oficir za integritet FSS Svetislav Bata Đurović, koji je početkom godine imenovan na tu funkciju. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom sledi eventualna odluka o visini kazne.

Prema Disciplinskom pravilniku, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su visoke novčane kazne i oduzimanje bodova.

Novinari redakcije Insajder u nekoliko serijala bavili su se kriminalom i korupcijom u sportu, kako na svetskom tako i na državnom nivou.

U serijalu „Svetsko prvenstvo u prevari“ koji je objavljen krajem 2016. otkrili smo kako su podmićivanje, reketiranje i pranje novca postali najvažnija fudbalska pravila u svetu.

Istovremeno, novinari Insajdera bavili su se i situacijom u fudbalu u Srbiji, pa je u nekoliko emisija objavljeno i, između ostalog, zašto u Srbiji ne postoji politička volja da se pokrenu istrage protiv fudbalskih funkcionera kao i da se uspostavi adekvatna kontrola.

Izvor: Beta, Sport klub, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article