Finale Evropskog prvenstva u fudbalu, EURO 2024, dovelo je do „sudara“ dve fudbalske velesile, Engleske i Španije, a njihova „borba“ nastavila se i posle sudijskog zvižduka.

ФРКА ПО ЗАВРШЕТКУ ЕУРО 2024: УЕФА покренула истрагу против звезда Шпаније!

FOTO: Tanjug/AP

Naime, nakon što je Španija pobedila Englesku u vrlo uzbudljivom meču za titulu kontinentalnog prvaka, došlo je do jedne za Špance normalne, a za Engleze i Gibraltarce skandalozne situacije.

Tokom velikog slavlja na ulicama Madrida, španske fudbalske zvezde – kapiten Alvaro morata i najbolji igrač Evropskog prvenstva, Rodri, skandirali su: „Španski! Gibraltar je španski!“.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

A to se uopšte nije svidelo Englezima i žiteljima Gibraltara.

Odmah su ovo prijavili evropskoj kući fudbala, a ona se oglasila saopštenjem u kome se navodi da je „UEFA inspektor za etička i disciplinska pitanja angažovan kako bi istražio potencijalna kršenja disciplinskih pravila od strane igrača Rodriga Hernandeza Kaskantea (kako glasi puno ime Rodrija) i Alvara Morate tokom javnog predstavljanja trofeja EURO 2024 u Madridu“.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Oštro je reagovao i Fudbalski savez Gibraltara:

„Mi smo, kao Savez, primetili ekstremno provokativne momente, koji su sadržale uvrede, tokom španske proslave titule evropskog šampiona. Odmah smo uložili žalbu evropskoj kući fudbala zbog neprihvatljivih skandiranja i pesama, koje se tiču Gibraltara, a koje su pevali španski reprezentativci. U fudbalu nema mesta za ovakva ponašanja“, navodi se u saopštenju.

U čemu je problem oko Gibraltara, čiji je on i što se spore Španija i Engleska?

Iako Gibraltar na samom jugu Iberijskog poluostrva, on je pod britanskom kontrolom još od 1713. godine, usled Utrehtskog sporazuma.

Španija se, međutim, tome dugo protivi, smatrajući da bi teritorija Gibraltara trebalo da bude deo njene teritorije, te da je sadašnja situacija „relikt kolonijalizma“ i da tom prostoru treba vratiti španski suverenitet.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, međutim, smatra da treba poštovati i stari sporazum, ali i želju samog naroda na Gibraltara, „koji konstantno na referendumu izražava želju da ostane pod britanskim suverenitetom“, kako to ističe „San“.

Tu su još i sporenja oko toga kolike su gibraltarske teritorijalne vode, jer ih Španija uopšte ne smatra britanskim, što dovodi do tenzija, čak i incidenata između španskih i britanskih plovila.

Slično se dešava i sa kopnenom granicom između Gibraltara i Španije, gde se povremeno, zbog oštrijih kontrola od strane španskih vlasti, „usporavaju tokovi ljudi i stvari“, navodi pomenuti britanski list. Sve je dodatno zakomplikovalo napuštanje Evropske Unije od strane Ujedinjenog Kraljevstva, pa su u toku pregovori da se utvrde konačne, bar u ovom trenutku posledice koje po Gibraltar ima „Bregzit“, kako po pitanju njegovih odnosa sa Španijom, tako i po pitanju odnosa sa ostatkom Evropske Unije.

Znate li da uskoro igraju Srbija – Španija? Evo ko je još u grupi i kakav je raspored mečeva u Ligi nacija

U A4 grupi elitne divizije Lige nacija za sezonu 2024/2025, Srbija igra protiv Španije 5. septembra kod kuće, a potom 8. septembra gostuje Danskoj.

Zatim 12. oktobra dočekuje Švajcarsku, tri dana kasnije gostuje Španiji, a na kraju grupne faze takmičenja prvo 15. novembra igra u Švajcarskoj, a 18. dočekuje Dance.

Šta mislite, kako će srpski fudbaleri proći u tom meču sa novim šampionima Evrope?

Anketa

Kako će se završiti meč Srbija – Španija?

BONUS VIDEO: Inijesta o Jamalu: Za šesnaestogodišnjaka nije normalno to što radi

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst