Franko Federići novi komandant Međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu

Italijanski general-major Franko Federići preuzeo je danas dužnost komandanta Kfora umesto general-majora Mikelea Risija, kojem je istekao mandat na čelu Međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

KFOR
KFOR

Odlazeći komandant, general Risi, kako je saopšteno iz KFOR-a, je rekao da je od izbijanja pandemije kovid-19, Kfor svojim jedinicama redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, usvojivši sve preventivne mere koje preporučuje SZO, kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima oni služe.

KFOR je doprineo odgovoru na kovid-19 donacijom opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama na Kosovu i olakšavanjem isporuke pomoći od strane zemalja NATO-a i partnera.

"Pomoć je pružena na nepristrasan način svim zajednicama na Kosovu, takođe i kroz brojne projekte u oblasti obrazovanja", naveo je Risi.

"Tokom mandata generala Risija, Kfor je ojačao saradnju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. U isto vreme NATO misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog", navodi se u saopštenju Kfora.

Kako se navodi, Risi je ukazao na svoju ulogu u aranžmanu koji je omogućio ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando, a čiji je cilj unapređivanje odnosa među zajednicama kroz zaštitu verskog kulturnog nasleđa i jačanje ekonomskog razvoja u opštini Dečane i regiona.

Admiral Robert P. Berk, komandant NATO komande združenih snaga u Napulju, zahvalio se general-majoru Risiju na važnim rezultatima i poželeo dobrodošlicu generalu Federićiju

"Ne bih mogao biti ponosniji na naporni rad Kfora. Danas je Kosovo sigurnije i stabilnije nego kada je započela naša misija. Želim da zahvalim svakom od vas na izuzetnom dostignuću. Ovo je timski rad i naporan rad koji se isplati", rekao je admiral Berk

General-major Federići kazao je da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora.

"Veoma cenim timski rad i jedinstvo i naglasiću da je zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh naše misije, ne samo u okviru Kfora već i kod drugih međunarodnih organizacije i institucija na Kosovu", kazao je on.

Moto 25 komandanta KFOR-a je "Napredujemo kao jedan".

"Sa zajedničkom vizijom obezbedićemo sinergijski napor za Kfor i Institucije na Kosovu", rekao je novi komandant.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article