Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) zatražio je danas od odgovornih za sprovođenje reda i mira da uspostave „važan odbrambeni sistem“ kako bi se poljoprivrednicima zabranio „bilo kakav ulazak u Pariz“.

Glavni poljoprivredni sindikati, koji vladine najave u korist tog sektora smatraju nedovoljnim, ranije su najavili da žele da sprovedu „opsadu Pariza na neodređeno vreme“, počev od sutra u podne.

Darmanen je u cilju sprečavanje te akcije danas imao sastanak sa generalnim direktorima policije i žandarmerije, kao i sa policijskim prefektom Pariza.

Ministar je obnovio zahtev za „umerenost“ policije prema poljoprivrednicima.

„Stav ostaje isti. Policija mora da deluje sa velikom umerenošću i da interveniše samo u krajnjem slučaju, ako je ugrožen integritet ljudi ili u slučaju ozbiljne štete na objektima“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.m

Poljoprivrednici posebno osuđuju pad prihoda, niske penzije, inflaciju i stranu konkurenciju.

Nezadovoljstvo francuskih poljoprivrednika dešava se pošto su njihove kolege u Nemačkoj mobilisane od kraja decembra protiv reforme oporezivanja dizela u poljoprivredi koju je donela vlada kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Post Views: 28

Originalni tekst