Beta-AFPdanas 22:41

Francuski političari osudili upad pristalica Bolsonara u brazilske institucije 1Foto: EPA-EFE/ANDRE BORGES

Političari u Francuskoj, iz tabora predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i levičarske opozicije, osudili su danas upad pristalica ekstremne desnice u Brazilu u državne institucije, i izrazili podršku predsedniku te zemlje, levičaru Luisu Inasiju Luli da Silvi (Luiz Inacio).

„Solidarnost sa brazilskim narodom, čije institucije napadaju ekstremno desničarski aktivisti. Evo gde vode zavera, delegitimizacija demokratski izabranog predsednika i dovođenje u pitanje opšteg prava glasa“, napisao je na Tviteru lider stranke Renesansa i poslanik u Evropskom parlamentu Stefan Sežurne (Stephane Sejourne).

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) optužio je brazilsku ekstremnu desnicu za pokušaj puča u stilu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), čije su pristalice takođe upale u Kongres, kada je Tramp izgubio na predsedničkim izborima.

Lider socijalista Olivije For (Olivier Faure) izjavio je da je ekstremna desnica ista u celom svetu.

„Evo kakva je ekstremna desnica svuda u svetu. Uvek odbija demokratiju. Potpuna podrška predsedniku Luli“, napisao je For na Tviteru.

Potpredsednica francuskog parlamenta Valeri Rabo (Valeri Rabault) ocenila je da se scenario ponavlja sa ekstremnom desnicom koja odbija rezultate glasanja.

Nekoliko stotina pristalica bivšeg brazilskog ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara (Jair) upalo je večeras u glavne institucije vlasti u Braziliji – Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu.

Prema fotografijama koje kruže na društvenim mrežama, demonstranti su počinili materijalnu štetu.

Oni protestuju protiv povratka na vlast levičarskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve, koji je pobedio Bolsonara u drugom krugu predsedničkih 30. oktobra.

Brazilska policija je ranije danas upotrebila suzavac da bi sprečila demonstrante da uđu u parlament.

Incident se dogodio nedelju dana pošto je Da Silva preuzeo dužnost predsednika. Bolsonaro je napustio zemlju dva dana pre isteka mandata bojkotujući inauguraciju.

Da Silva imao je dva predsednička mandata (2003-2010).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst