Šef francuske diplomatije Stefan Sežurne izjavio je danas u Kairu da je protiv prisilnog raseljavanja stanovnika Pojasa Gaze u Egipat.

Sežurne je tokom prve turneje po zemljama Bliskog istoka rekao egipatskom kolegi Samehu Šukriju da u potpunosti razume zabrinutost Egipta zbog prisilnog raseljavanja stanovništa Pojasa Gaze.

„Mi savršeno razumemo vašu zabrinutost. Stav Francuske je isti – osuđujemo i odbijamo svaku takvu akciju“, rekao je Sežurne.

Dok se preko katarskih i egipatskih posrednika pojačavaju razgovori o mogućem primirju između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, Pariz želi „primirje, ali i pripremu povratka palestinskih vlasti u Gazu sa obnovljenom upravom“, dodao je on.

Od 2007. Palestinci žive pod dve rivalske vlade, Hamasove vlade u Gazi i palestinske vlasti Mahmuda Abasa koja kontroliše delove okupirane Zapadne obale.

Egipat od oktobra upozorava na „prisilno prebacivanje“ stanovnika Gaze u njegovu sinajsku pustinju. Egipatske vlasti strahuju od ponavljanja situacije iz 1948. godine kad su palestinske izbeglice odlazile sa svojih teritorija zbog formiranja Izraela. Te izbeglice nisu sve imale pravo na povratak.

Rat između Izraela i Hamasa pokrenut je 7. oktobra napadom palestinskog islamističkog pokreta na tlo Izraela. Prema podacima Izraela, u tom danu je ubijeno više od 1.160 ljudi, od kojih su većina bili civili.

Prema podacima Hamas, 27.365 Palestinaca, ogromna većina žena i dece, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskom bombardovanju i njegovim vojnim operacijama.

Post Views: 10

Originalni tekst