Na ovogodišnjem Thessaloniki International Film Festival (02.11. – 12.11) prikazana su i dva totalna različitita filma – francuski horor Vermines i grčka drama Fonissa po romanu jednog od najpoznatijih tamošnjih pisaca čije je ime Alexandros Papadiamantis (posebno poznat među ljudima koji letuju na ostrvu Skiathos – tamo je rođen).

Pa ko šta voli…

U francuskom hororu  – Kaleb, mladić koji preživljava kroz čudne poslove i koji gaji fascinaciju egzotičnim stvorenjima, nailazi na otrovnog pauka na pijaci i odlučuje da ga odnese u svoj stan. On ne zna da ovaj pauk pripada vrlo opasnoj i retkoj vrsti i da mu je potreban samo trenutak da pobegne i razmnoži se, pretvarajući svoj životni prostor u smrtonosnu zamku. Istovremeno, policija zatvara zgradu, zatvarajući i stanare unutra.

Reditelj ovog ostvarenja jeste Sébastien Vanicek, debitant u sferi dugometražnog filma.

Radnja filma Fonissa dešava se na udaljenom ostrvu u Grčkoj, oko 1900. godine. Priča se tiče dominantnog odnosa “majka-kći” i dominantnog obrasca međusobnih odnosa žena koji u početku utiču na mikrokosmos porodica, a potom i mikrokosmos provincijskog društva. Tamo, Hadoula, zarobljena u odbijanju svoje majke, bori se da preživi sledeći diktate patrijarhalnog društva. Psihički ponižena, usred diskreditacije njenog statusa žene, ona želi da bude oslobođena ne samo od svojih progonitelja, već i od svoje sudbine, one osobe koja je zalutala. Zato smrt ne dolazi ni kao kazna ni kao iskupljenje.

Rediteljka ovog ostvarenja jeste Eva Nathena, poznata dizajnerka, kojoj je ovaj film takođe prvo dugometražno iskustvo.

Originalni tekst