PROJEKAT “Dvorci Srbije – zaštita kulturnog nasleđa”, koji su pokrenuli Ministarstvo kulture Srbije Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa ciljem utvrđivanja broja i stanja dvoraca, dvorova, vila i letnjikovaca koji imaju status kulturnog dobra, obuhvatio je i dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji u Banatu.

ФРАНЦУСКИ ЕКСПЕРТИ У СРПСКОЈ ЦРЊИ: Нојхаузен део пројекта Дворци Србије - заштита културног наслеђа  (ФОТО)

Opština Nova Crnja

Da bi sagledavanje trenutne situacije i stanja pojedinih objekata na terenu imalo vrhunski profesionalni obris, angažovani su eksperti iz Francuske, zemlje koja ima bogato iskustvo u zaštiti, prezentaciji i korišćenju nepokretnih kulturnih dobara.

Francuski eksperti, zajedno sa srpskim kolegama, u prisutvu svojih domaćina,  predsednika opštine Nova Crnja, Vladimira Brakusa, njegovog zamenika Dragana Daničića i v.d. direktora Turističke organizacije Nikole Tolčina posetili su dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji i uz pozitivne ocene, dali predloge o daljim aktivnostima. 

Zamenik predsednika opštine Dragan Daničić, predstavio je dvorac Nojhauzen i aktivnost koje je opština do sada uradila na zaštiti u uređenju ovog značajnog objekta, uz razvojne planove i ciljeve u narednom periodu, od kojih je najbitniji eksploatacija  termalnog izvora, za koji opština Nova Crnja ima projekat, kao i pronalaženje strateškog partnera za gradnju termalne banje i sportsko rekreativnog centra koji će biti motor razvoja ovog kraja.

– Ovo je potencijal koji moramo da iskoristimo i dodatno oživimo varoš u kojoj je rođen i odrastao čuveni srpski pesnik i slilar Đura Jakšić – naglasio je Dragan Daničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst