FoNet29.04.2024. 23:17

Francuski ambasador u Prištini: Ukoliko želi glas u Savetu Evrope, Kosovo će morati da preduzme konkretan korak u vezi sa ZSO 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero rekao je u intervjuu za Klan Kosova da će Kosovo, ukoliko želi da dobije glas u Savetu Evrope, morati da preduzme konkretan korak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom.

On je naveo da se, između ostalog, taj korak može preduzeti tako što će Kosovo poslati nacrt statuta Zajednice Ustavnom sudu, prenosi Kosovo onlajn.

Gero je istakao da je predsednik Francuske Emanuel Makron pružao nepokolebljivu podršku Kosovu od 1999. godine pa nadalje, uključujući i podršku njegovim evropskim integracijama i ulasku u evropske institucije, među kojima je i Savet Evrope.

„Kosovo može da učini neke stvari da poveća izglede za pobedu na ovom glasanju, a ono što bi trebalo da se uradi, što je i naš stav, da se preduzmu konkretni koraci ka uspostavljanju ili stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, kazao je Gero.

„Konkretan korak ne znači potpuno stvaranje, ali to je korak, nešto konkretno, nešto nepovratno, nešto što se ne može povući kada se posao završi“, precizirao je Gero.

Upitan zbog čega je Francuska odlučila da Srbiji proda borbene avione “Rafal”, Gero je rekao da taj sporazum još nije zvaničan, ali da je namera njegove zemlje da na taj način smanji zavisnost Srbije od vojne opreme i naoružanja iz Rusije.

„To je potencijalni sporazum, koliko ja znam nije zvanični sporazum. Sa Srbijom godinama razgovaramo o odbrani, slične avione smo prodali i Hrvatskoj. Međutim, pitanje ovih razgovora sa Srbijom je smanjenje njihove zavisnosti od vojne opreme iz Rusije, odnosno njihovo usklađivanje sa Evropom“, kazao je Gero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.

– Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

Originalni tekst