EPA-EFE/JOHN THYS /

(Beta-AFP) – Vlada Francuske najavila je za sutra predstavljanje reformi penzionog sistema, čija je najznačajnija izmena pomeranje starosne granice za odlazak u penziju, a levičarske partije najavile su proteste.

Očekuje se da će starosna granica biti vraćena na 64 godine, umesto 62 godine, što je želja predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ali se tome protive sindikati.

“Ako Makron želi tu reformu da učini glavnom, za nas će to biti glavna bitka protiv”, izjavio je predsednik sindikata radnika Frederik Sujo (Frederic Souillot).

Reformi penzije se protive opozicione stranke, osim umerene desnice.

Francuska je doživela niz velikih reformi penzija poslednjih 30 godina kako bi odgovorila na starenje stanovništva i pogoršanje finansijske situacije svojih fondova.

Gotovo svaki put kada je najavljeno pomeranje starosne granice, u Francuskoj su bili protesti.

Premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) verovatno će sutra predložiti zakonsku starosnu granicu za odlazak u penziju na 64 godine, umesto sadašnjih 62. Ranije se razmatralo da to bude 65 godina.

To pomeranje starosne granice nije popularno u stanovništvu, jer se prema anketama, 68 odsto Francuza tome protivi.

Stranka Zeleni ocenila je da će debata o penziji biti “održana na ulici” jer smatra reformu kao “ideološku i antisocijalnu” koja favorizuje određene društvene klase.

Na političkom planu, protivljenje su izrazile levica, radikalna levica i ekstremna desnica. Te stranke su generalno ocenile reformu penzija kao “nepoštenu”.

Francuska vlada se stoga nada podršci desnice, stranke Republikanci, čiji je lider Erik Sioti (Eric Cioti) izrazio spremnost da prihvati reformu.

Tekst reforme će prvo razmotriti ministri i sinkidati 23. januara, ali su dva dana ranije planirani protesti na poziv levičarskih stranaka.

Originalni tekst