Francuska je večeras saopštila da je iz Pojasa Gaza uspela da evakuiše 42 osobe – francuske državljane, stanovnike Francuske ili saradnike Francuskog instituta, sa članovima njihovih porodica.

„Na zahtev Francuske, 42 osobe mogle su danas da napuste pojas Gaze, preko prelaza Rafa“, ka Egiptu, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo saopštenje dolazi nekoliko dana po smrti profesora francuskog koji je 20 godina sarađivao sa Francuskim institutom u Gazi, a preminuo je od bolesti jer zbog tamošnjeg „katastrofalnog stanja u zdravstvu“ nije mogao da se leči, rekli su diplomatski izvori agenciji AFP.

Ministarstvo ističe da je evakuacija, koja je najavljena u ponedeljak, „rezultat koraka francuskih vlasti, sprovedenih na najvišem nivou“.

Evakuisane su na egipatskoj strani zbrinuli ambasada Francuske i generalni konzulat te zemlje u Kairu, u koordinaciji sa timovima Kriznog centra za podršku francuskog ministarstva za Evropu i spoljne poslove.

„Ostajemo u potpunosti mobilisani da omogućimo izlazak drugih ljudi čiju situaciju Francuska prati u Gazi, kako bismo omogućili njihovu evakuaciju u našu zemlju“, dodaje se u saopštenju.

Francuska je u saopštila podsetila da Izrael mora da preduzme „konkretne mere za zaštitu“ civila u Gazi i ponovila „poziv na prekid borbi“.

Originalni tekst