EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

(Beta-AFP) – Francusku već nekoliko dana potresa nasilje posle smrti maloletnika, kojeg je ubio policajac, a danas vlada posebno neprijatna atmosfera zbog napada na dom jednog gradonačenika u okolini Pariza.

Posle pete noći nasilja zbog smrti 17-godišnjeg mladića Naela (Nahel), kojeg je policija ubila u utorak, izgrednici su razvalili vrata kuće Vensana Žanbrena (Vincent Jeanbrun), gradonačelnika E-le-Roz, na južnoj periferiji Pariza.

Tužilaštvo je otvorilo istragu za pokušaj ubistva. Supruga gradonačelnika kao i jedno od njihovo dvoje male dece su povređeni, dok su pokašavali da pobegnu od napadača koji su automobilom razvalili ulazna vrata kuće. Gradonačelnik nije bio u svom domu za vreme napada.

Premijerka Francuske Elizabet Born (Elisabeth Borne) danas je osudila napad i posetila dom gradonačelnika.

Udruženje gradonačelnika Francuske pozvalo je lokalne zvaničnike i građane da se sutra okupe ispred zgrada svojih opština širom Francuske.

Neimenovani predstavnik udruženja rekao je Frans presu da je 150 opštinskih zgrada napadnuto od utorka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je tokom protekle noći napadnuto deset policijskih stanica, deset kasarni žandarmerije i šest stanica komunalne polcije. Privedeno je 719 ljudi.

Ministarstvo je dodalo da je povređeno 45 policajaca i žandarma, a oštećeno i zapaljeno 577 vozila i fasada zgrada.

Mnoge opštine su uvele policijski čas u cilju sprečavanja nasilja kao i obustavu gradskog prevoza tokom noći.

Nael je u subotu sahranjen u Nanteru kod Pariza. Nekoliko stotina ljudi je bilo na sahrani koja je protekla mirno i bez incidenata.

Originalni tekst