Фотограф који бележи аутентични живот руских предграђа (ФОТО)
Живот

19 јануар 2022


Николај Шевченко
Gostev Roman
Његове фотографије пружају редак и специфичан увид у живот неких мање посећених крајева Русије.

За Романа Гостева, 37-годишњег графичког дизајнера из Нижњевартовска у Сибиру, фотографија је само хоби. Ипак, он је успео да створи јединствену колекцију снимака који на аутентичан начин приказују руска предграђа и њихове становнике.

Gostev Roman

Гостев себе никад није доживљавао као фотографа, све док његов посао није почео да захтева употребу фотоапарата.

Gostev Roman

„Радим као графички дизајнер. Морао сам да излазим напоље и фотографишем објекте како бих дизајнирао рекламе на отвореном. У почетку нисам обраћао пажњу на околину. Шетао сам около и нисам ништа примећивао. Али у неком тренутку почео сам да опажам различите ствари и да их бележим фото-апаратом.“

Gostev Roman

Гостев каже да се не руководи никаквом посебном идејом. Његове фотографије настају као резултат чисте импровизације.

Gostev Roman

„Фотографишем урбану средину, нешто приступачно просечној особи. Још нисам одучио шта тражим. Само имам правило да сваки дан на посао носим камеру. Ослањам се на случај“, каже он.

Gostev Roman

Већина Гостевљевих фотографија начињена је у Нижњевартовску, где живи и ради, али фотограф камеру носи и на друга места.

Gostev Roman

„Прошле године мој колега је колима ишао на Далеки исток. Кренуо сам са њим. Ако сам на одмору, увек носим камеру са собом. Тамо сам видео живописна места и људе.“

Gostev Roman

Успут су неке локације и људи привукли пажњу фотографа. Продавац који пуши седећи на празној кофи на удаљеној бензинској пумпи, сељаци који се одмарају на клупи у изношеној одећи чести су јунаци Гостевљевих фотографија. Аутор ипак упозорава да не треба генерализовати људе који живе у унутрашњости Русије.

Gostev Roman

„Такви људи се више не срећу у Нижњевартовску. Овде сад сви изгледају као модерни градски становници. Али на неким местима још постоји та појава. Људи из унутрашњости могу тако да изгледају. Они се разликују од средине какву свакодневно виђам. Зато је моје око одмах привучено ка њима и фотографишем их. Све се дешава брзо. Не могу ипак рећи да сам сликао типичне становнике провинције“, каже он.

Gostev Roman

Странцима који би желели да посете његов регион или било који други удаљени крај Русије Гостев саветује да буду спремни на необичности локалних становника, који су у већини случајева добронамерни.

Gostev Roman

„Такође се топло обуците“, додаје Гостев са осмехом.

Gostev Roman Gostev Roman Gostev Roman Gostev Roman Gostev Roman

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)