Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je da presuda Apelacionog suda kojom su oslobođene krivice osobe prvostepeno osuđene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kao i reakcije na nju, predstavljaju neprijatan, ali važan podsetnik na neporecivo odsustvo suštinskih i potrebnih pomaka u reformama sektora službi bezbednosti posle 5. oktobra, prenosi N1.

Ta organizacija navodi da presuda predstavlja značajnu prepreku u preko potrebnoj javnoj diskusiji i suočavanju sa „svim nepočinstvima tajne službe formatirane u Miloševićevom dobu, njenoj ulozi u sukobima na područjima bivše Jugoslavije i u obračunima Miloševićevog režima sa političkim protivnicima i neistomišljenicima u Srbiji“.

Forum za bezbednost i demokratiju ističe da ta presuda ne predstavlja toliko neuspeh pravne države, već naglašava i krunski je dokaz jasne manifestacije „permanentnog odsustva političke volje svih vlasti nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, naspram nužne potrebe da se u Srbiji istinski raskrsti sa političkim nasleđem režima Slobodana Miloševića“.

Post Views: 23

Originalni tekst