Fon der Lejen: EU će što je pre moguće obezbediti vakcine za Zapadni Balkan

Evropska unija će posebnim mehanizmom "što je pre moguće" obezbediti vakcine protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susede, izjavila je sinoć predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, saopštivši ishod video zasedanja vođa EU.

Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen
Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen

Ursula fon der Lejen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam Kovaks (COVAX) i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU.

Vođe EU su takođe odlučile da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa "jako obeshrabre nebitna putovanja" unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU i "šengenska zona", a moraju se tačno utvrditi i "crvene zone" u svetu i zahtevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na koronavirus.

“Od građana koji dolaze iz ove zone će se zatražiti da se testiraju pre polaska, a po pristizanju će biti obavezan karantin”, najavila je predsednica Evropske komisije nakon samita u formatu video-konferencije u četvrtak uveče.

Ursula fon der Lejen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante koronavirusa i naglasili da će zato biti preduzete sve mera da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Oni su naglasili da je cilj da se do leta vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva EU.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article