Kandidatkinja za drugi mandat na čelu Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pred Evropskim parlamentom(EP) predstavila svoj program za narednih pet godina ukoliko ponovo bude izabrana. „Ključni prioritet“ njene Komisije biće kompletiranje EU, rekla je Fon der Lajen dodavši da EU mora da pokaže da će budućnost Zapadnog Balkana, kao i drugih zemalja, biti u EU. Glasanje za predsenika EK će se održati kasnije tokom dana.

Naglasila je da će pristupanje uvek biti proces zasnovan na zaslugama i dodala da će EU obezbediti da sve zemlje budu spremne za članstvo pre pridruživanja EU.

„Ali kompletiranje naše Unije je takođe u našem sopstvenom suštinskom interesu i to će biti ključni prioritet moje Komisije“, poručila je Fon der Lajen uz komentar da – „Istorija ponovo zove“.

Navela je da su Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija napravili slobodan izbor.

„Izabrali su slobodu umesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umesto zavisnosti, a neki od njih plaćaju veoma visoku cenu za ovaj izbor. I mi moramo da napravimo svoj izbor i pokažemo stratešku posvećenost da će njihova budućnost biti slobodna, prosperitetna i da će biti u našoj EU“, poručila je Fon der Lajen.

Tokom predstavljanja programa je podvukla da je susedstvo EU „dom naše budućnosti“ i navela da je poziv zemalja u Uniju „moralna, istorijska i politička odgovornost“.

„To je ogromna geostrateška odgovornost za Evropu jer u današnjem svetu veća Unija će biti jača Unija. To će ojačati naš glas u svetu. To će pomoći da smanjimo naše zavisnosti. I to će osigurati da se demokratija, prosperitet i stabilnost rašire širom Evrope“, poručila je kandidatkinja za drugi mandat na čelu EK.

Fon der Lajen: Moramo Ukrajini dati sve što joj je potrebno

Fon der Lajen je ponovila podršku Ukrajini uprkos putovanju mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvu u okviru „misije pomirenja“, prenosi RTS.

„Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja“, rekla je u obraćanju Evropskom parlamentu, gde će pokušati da osvoji drugi mandat i ponovo postane predsednica EK.

Kaže da se Rusija oslanja na to da će Evropa i Zapad omekšati, a da se neki u Evropi time poigravaju.

Insistirala je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude potrebno.

„Moramo dati Ukrajini sve što joj je potrebno da se odupre i izađe kao pobednik“, rekla je Fon der Lajen.

Aktivna uloga u svetu

Fon der Lajen je rekla da Evropa ima odgovornost da igra aktivnu ulogu u svetu, počevši od svog susedstva, posebno na Bliskom istoku.

U tom kontekstu istakla je da krvoproliće u Gazi mora da prestane.

Tokom obraćanja osvrnula se na niz pitanja, navodeći da će prvi prirotet naredne Komisije, ukoliko je bude predvodila, biti konkuretnost i prosperitet, kao i da je potrebno više investirati u bezbednost i odbranu.

Govorila je i o zaštiti i jačanju spoljnih granica EU, upravljanju migracijama, suočavanju sa problemima poljoprivrednika, razvoju plana o stambenoj krizi u EU, zaštiti prava žena, borbi protiv dezinformacija, stranom mešanju i sajber pretnji.

Post Views: 51

Originalni tekst