Fon der Lajen o kašnjenu isporuke vakcina u EU: Fajzer nas uverava da će isporuka ići po planu

Pre 53min

Ministri zdravlja šest zemalja EU izrazili su danas u zajedničkom pismu "ozbiljnu zabrinutost" zbog kašnjenja isporuke vakcine Fajzer/BioNTek protiv koronavirusa. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je kompanija Fajzer dala uveravanja da će isporuka u prvom tromesečju ići po planu.

Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen
Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen

Ministri Danske, Estonije, Finske, Litvanije, Letonije i Švedske osudili su danas u pismu tu "neprihvatljivu" situaciju koja dovodi u pitanje "kredibilitet procesa vakcinacije".

Američka laboratorija Fajzer upozorila je da će od sledeće nedelje usporiti isporuku vakcina protiv korona virusa Evropi, dok kompanija ne poboljša proizvodne kapacitete, saopšteno je danas u Oslu.

Kompanija širi kapacitete da bi povećala proizvodnju sa 1,3 na dve milijarde doza godišnje.

U pismu su ministri zatražili od EU da hitno stupi u kontakt s kompanijama BioNTek i Fajzer i istakne potrebu da se osigura stabilnost i transparentnost blagovremenih isporuka vakcina.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je kompanija Fajzer dala uveravanja da će doze najavljene za EU u prvom tromesečju biti isporučene po planu.

"Posle objave narednih kašnjenja u isporukama vakcine, odmah sam pozvala generalnog direktora Fajzera", rekla je danas fon der Lajen na konferenciji za novinare u Lisabonu, naglašavajući da joj je direktor "dao uveravanja da će sve doze namenjene zemljama EU i garantovane za prvi kvartal, biti isporučene u prvom kvartalu".

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Vlade Srbije pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je odgovarajući na pitanje da prokomentariše Fajzerovu najavu privremenog smanjenja uvoza u Evropu rekao da Srbija ima uverenje da će njoj biti isporučeno sve dogovoreno.

„Mi smo jedna od prvih pet zemalja koja je sa Fajzerom sklopila ugovor. Do sada je sve i sa naše i njihove strane poštovano, nadamo se da će se tako nastaviti. Postoje veliki pritisci na one koje proizvode vakcine, jer ih nema dovoljno za ceo svet. Od ljudi iz Fajzera imamo uverenje da će ono što je dogovoreno sa Srbijom biti u potpunosti ispoštovano“, rekao je Gojković.

Naveo je i da je, imajući sve u vidu, upravo to razlog što je Srbija kupovala vakcine i od drugih proizvođača.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article