Fon der Lajen najavila produžavanje ugovora EU s Fajzerom: Fokusiranje na tehnologije koje su se pokazale kao dobre

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas najavila da će Unija do 2023. godine produžiti ugovor sa farmaceutskom kompanijom Fajzer koja proizvodi vakcine protiv koronavirusa.

Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen
Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen

Kao znak poverenja u kompaniju čijim je cepivima vakcinisana većina stanovnika EU, predsednica EK je najavila porudžbinu od 1,8 milijardi doza do 2023. godine.

Ona je izrazila puno poverenje u tehnologiju kojom Fajzer pravi vakcine, za razliku od kompanija Astrazeneka i Džonson i Džonson koje vakcine proizvode virusnim vektorima, koristeći bezopasni virus.

"Moramo se fokusirati na tehnologije koje su se pokazale dobrim", rekla je ona.

Prethodno je italijanska La Stampa, pozivajući se na izvor iz ministarstva zdravlja, prenela da je Evropska komisijaodlučila da naredne godine ne produži ugovore o nabavci vakcina protiv koronavirusa s farmaceutskim kompanijama koje proizvode cepivo s virusnim vektorima, kao što su AstraZeneka i Džonson i Džonson.

Vakcinacija u državama članicama je usporena zbog kašnjenja isporuka i obustavljanja vakcinacije AstraZenekinim cepivom zbog pojave tromboze.

Danska odustala od korišćenja cepiva AstraZeneka

Među onima koji odustaju od korišćenja cepiva AstraZeneke je i Danska čije su zdravstvene vlasti danas saopštile da definitivno odustaju od upotrebe ove vakcine zbog "retkih", ali "ozbiljnih" neželjenih efekata.

Uprkos mišljenjima Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje se zalažu za njenu upotrebu, "kampanja vakcinacije u Danskoj nastavlja se bez vakcine AstraZeneka", izjavio je na konferenciji za novinare direktor Nacionalne zdravstvene agencije Seren Brostrem.

Prema podacima vlasti, gotovo 150.000 osoba koje su primile prvu dozu Astrazeneke, biće revakcinisano nekom drugom vakcinom.

Danska je bila prva zemlja u Evropi koja je obustavila upotrebu vakcine 11. marta, nakon izveštaja o pojavi krvnih ugrušaka u kombinaciji sa niskim nivoom trombocita i krvarenjem.

Iako je 8. aprila potvrdila povezanost vakcine sa pojavim tromboze, EMA je procenila da su koristi od vakcine ipak veće od rizika. Većina evropskih zemalja koje su obustavile vakcinaciju AstraZenekom, nastavile su da je koriste.

Nemačko Ministarstvo zdravlja preporučilo je danas da osobe mlađe od 60 godina, vakcinisane protiv virusa korona vakcinom AstraZeneka, zbog mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka prime drugačiju vakcinu prilikom revakcinacije.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da, prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji.

Izvor: Beta, AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article