EPA-EFE/JAGADEESH NV

U konzervativnoj američkoj saveznoj državi Floridi u svim javnim školama stupio je na snagu sporni zakon vezan za nastavu o seksualnoj orijentaciji. Predstavnici LGBTQ-zajednice su ogorčeni.

Florida je proširila zakonske odredbe o zabrani nastave o seksualnoj orijentaciji i one sada važe u svim razredima u javnim, državnim školama. Nadležni Savet za obrazovanje savezne države u kojoj su na vlasti konzervativci, a čije članove imenuje guverner Floride, jednoglasno je podržao tu meru. Time se širi delokrug zakona koji su njegovi kritičari nazvali „Ne reci gej“ (Don’t Say Gay), a koji je usvojen 2022.

Florida je prošle godine već zabranila nastavu o seksualnoj orijentaciji i polnom identitetu i to od vrtića, pa do trećeg razreda osnovne škole. Sada ta zabrana zvanično važi i za razrede od četvrtog do dvanaestog.

„Sramota za Floridu“

Postoje doduše izuzeci za decu tog uzrasta, ali samo ako se nastava o tim temama izričito zahteva nastavnim planom savezne države (što u Floridi nije slučaj), odnosno ako se ona odvija u okviru odgovarajućih kurseva. Pritom roditelji mogu da odluče da li žele da njihova deca prisustvuju tim kursevima ili ne. Nastavnom osoblju koje prekrši zakonske odredbe preti suspenzija ili čak otkaz.

Predstavnici LGBTQ-zajednice (lezbejke, homoseksualci, biseksualne osobe, trans, kvir) oštro su osudili taj potez vlade republikanskog guvernera Rona Desantisa. „Sramota za Desantisovu vladu, sramota da na leđa LGBTQ-stanovnika Floride stavljaju mete“, objavila je na Tviteru organizacija „Jednakost Florida“. „Glad vlade za cenzurom je nezasita.“

Sukob s Diznijem

Kritičari se generalno, a među njima je i predsednik SAD Džozef Bajden iz redova demokrata, žale da se tim zakonom u Floridi ionako već ugrožena LGBTQ-deca potiskuju na margine društva. Taj potez kritičari vlasti na Floridi tumače kao udarac protiv svih onih ljudi koji se ne identifikuju sa heteroseksualnim ili binarnim rodno-polnim normama.

Tokom prošle godine se, inače, rasplamsao i pravni spor između Desantisa i kompanije Dizni, nakon što se taj medijski koncern javno usprotivio zakonu koji su usvojile vlasti Floride i koji je Desantis potpisao u proleće 2022.

Desantis je sada dodatno eskalirao taj konflikt najavom da će se pobrinuti za to da za „Dizni važe isti zakoni kao i za svakog drugog“ na Floridi. Tom izjavom on cilja na svojevrsni poseban, odnosno privilegovan status koji Dizni, kao najveći privatni poslodavac (oko 70.000 radnih mesta) na Floridi, uživa u toj saveznoj državi još od sredine prošlog veka. Između ostalog, radi se o nižem poreskom opterećenju, kao i o relativno niskom nivou kontrole poslovanja od strane vlasti.

Kako bi prisilio Dizni da se odrekne tih privilegija, Desantis je javno zapretio da bi na slobodnim površinama uz „Walt Disney World“ mogao da se izgradi i zabavni park neke konkurentske kompanije – ili možda zatvor za osobe osuđene za teške zločine.

Profilisanje predsedničkog kandidata?

Rona Desantisa njegovi kritičari optužuju da oštrim desničarskim kursom i potezima usmerenim protiv LGBTQ-zajednice, odnosno provokacijama protiv Dizinija, samo želi da se profiliše kako budući predsednički kandidat Republikanske stranke. Taj 44-godišnji političar već neko vreme je na glasu kao republikanska zvezda u usponu, odnosno kao potencijalno najopasniji rival mnogo poznatijeg bivšeg predsednika Donalda Trampa u trci za predsedničku kandidaturu republikanaca za izbore 2024.

Desantis još uvek nije javno obelodanio da želi da se upusti u trku za predsedničku nominaciju, ali signali koje je šalje po tom pitanju ukazuju na njegovu spremnost da uđe u trku za predsednika.

Originalni tekst