Bivši konzervativni premijer Aleksander Stub (Alexander Stubb) i bivši ministar spoljnih poslova Peka Havisto (Pekka Haavisto) iz stranke Zeleni učestvovaće u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, saopšteno je večeras.

U danas održanom prvom krugu izbora i posle prebrojavanja gotovo svih glasačkih listića, Stub je osvojio 27,1 odsto glasova ispred Havista, koji je dobio 25,8 odsto glasova.

Drugi krug je zakazan za 11. februar.

Finci su danas birali novog predsednika, čija uloga dobija na značaju zbog naglog porasta tenzija sa susednom Rusijom, nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Predsednik Finske ima široka izvršna ovlašćenja u formulisanju spoljne i bezbednosne politike, posebno u odnosu sa zemaljama izvan EU, kao što su SAD, Rusija i Kina. Takođe, on je vrhovni komandant oružanih snaga i predstavlja zemlju na sastancima NATO.

Prema Ustavu Finske predsednik odlučuje o pitanjima spoljne i bezbednosne politke zajedno sa vladom, imenuje premijera i ministre i potpisuje zakone.

Ostajući neutralna tokom Hladnog rata, Finska je prošle godine postala 31. članica NATO, na veliko iznenađenje Rusije sa kojom deli granicu dugu 1.340 kilometara. Odnosi između Finske i Rusije značajno su se pogoršali od februara 2022. i ruske invazije Ukrajine.

Originalni tekst