(Beta) – Inicijativni odbor za autonomiju i integritet Filozofskog fakulteta u Novom Sadu objavio je na svom sajtu potpise i pisma podrške profesoru Dinku Gruhonjiću pojedinaca i institucija iz međunarodne akademske zajednice, među kojima su i nobelovci, značajna naučna imena, Međunarodni PEN centar i drugi.

Apel je upućen međunarodnoj akademskoj zajednici nakon što je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu bio izložen napadima tokom marta meseca, kada je Studentski parlament tog univerziteta na četiri dana blokirao fakultet i postavio ultimatum da profesor Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Povod za napade na Gruhonjića bio je izmontirani video snimak njegovog izlaganja od pre godinu dana na festivalu ljudskih prava „Rebedu“ u Dubrovniku.

Osim pretnji putem interneta, na zgradi u kojoj Gruhonjić živi su ispisani grafiti uvredljivog sadržaja koji pozivaju na njegovo ubistvo.

Apel su do sada potpisali Danijel Halin sa Univerziteta Kalifornije iz San Dijega, Antje Postema sa Univerziteta Berkli u SAD, Niko Karpentier sa Čarls univerziteta u Češkoj, Erik Gordi sa Univerzitetskog koledža iz Londona, Adam Mur sa Univerziteta kalifornije iz Los Anđelesa, Karol Hodž  sa Univerziteta u Glazgovu, Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu i drugi.

Inicijativni odbor za autonomiju i integritet Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pozvao je na dalju podršku Apelu solidarnosti koji je upućen domaćoj i međunarodnoj akademskoj zajednici radi iskazivanja solidarnosti Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Svi potpisi i pisma podrške se mogu videti na adresi.

Post Views: 25

Originalni tekst