Kakav program nas očekuje u julu i avgustu

Tople letnje večeri i ove godine provodimo na terasi Doma Vojske Srbije, gde nas očekuje pravo filmsko uživanje pod otvorenim nebom! Od 15. jula do 31. avgusta, A1 Kinoteka letnji bioskop nudi svim ljubiteljima filma priliku da uživaju u čak 48 filmskih projekcija. Na repertoaru koji obuhvata digitalno restaurisane domaće filmove, savremena ostvarenja svetske produkcije, nalazi se i 5 stranih filmskih klasika koji će na ovom magičnom mestu, najvernijoj filmskoj publici biti predstavljeni na velikom platnu svakog četvrtka.

Britanski istorijski film „Vatrene kočije“, reditelja Hju Hadsona iz 1981. godine biće prikazan 1. avgusta. Ovo filmsko ostvarenje zasniva se na istinitoj priči o dvojici atletičara na Olimpijskim igrama 1924. godine. Film je osvojio četiri Oskara, uključujući i onaj za najbolji film i tako postao ikona britanskog filma.

Na repertoaru 8. avgusta nalazi se i film „Sedam godina vernosti“, romantična komedija Bilija Vajldera iz 1955. godine, sa Merilin Monro i Tomom Juelom. Film je poznat po sceni u kojoj vazduh sa metroa podiže Merilininu haljini, stvarajući jednu od najpoznatijih slika 20. veka.

Triler iz 1999. godine „Talentovani gospodin Ripli“, koju potpisuje Entoni Mingela, sa Metom Dejmonom, Gvinet Paltrou i Džudom Lou, biće prikazan 15. avgusta. Film istražuje teme identiteta, obmane i moralne dileme kroz priču o Tomu Ripliju, koji se pretvara da je prijatelj bogatog naslednika u Italiji.

  1. avgusta biće prikazan britanski film iz 1985. godine – „Soba sa pogledom“. Priča prati Lusi Haničerč, mladu ženu iz više srednje klase, dok se bori sa svojim osećajima i društvenim očekivanjima edvardijanskog doba. Film je bio nominovan za osam Oskara, od kojih je osvojio tri.
  2. avgusta na repertoaru je film kojem se svi rado vraćamo – „E. T. Vanzemaljac“. Ovaj čuveni naučno-fantastični film Stivena Spilberga iz 1982. godine prati priču o Eliotu, dečaku koji pomaže prijateljskom vanzemaljcu da se vrati kući.

Karte za projekcije filmova prodavaće se unapred u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije na ulazu Doma Vojske Srbije u periodu od 20 do 21 čas, po ceni od 300 dinara. U okviru projekta A1 Kinoteka, karte za digitalno restaurisane filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije. U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1, sa početkom u 21.15 časova.

A1 Kinoteka letnji bioskop organizuje se treću godinu zaredom u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske. Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Jugoslovenske kinoteke i na blagajni u Uzun Mirkovoj ili Doma vojske Srbije.

Post Views: 29

Originalni tekst