Film „Heroji radničke klase“ Novosađanina Miloša Pušića imao je svoju svetsku premijeru na čuvenom Berlinskom filmskom festivalu u okviru programa „Panorama“, a autori dela dobili su fantastične kritike domaće publike.

Film, u kojem glavnu ulogu tumači glumica Jasna Đuričić, prati priču grupe od nekoliko građevinskih radnika koji bez novca i osnovnih ljudskih prava pokušavaju da se izbore i suprotstave svojim šefovima koji uživaju u blagodetima reformi, privatizacije i tranzicije.

Nakon premijerne projekcije 15. februara, kojoj je ispred ekipe prisustvovao scenarista Ivan Knežević, ovaj film će berlinskoj publici biti prikazan u još nekoliko termina i to 18, 19. i 20. februara, dok će srpska publika biti u prilici da gleda „Heroje radničke klase“ 4. marta na predstojećem 50. FEST-u.

HEROJI-RADNIČKE-KLASE-poster
Foto: Poster / Filmski centar Srbije

Scenarista Ivan Knežević je u izjavi za sajt Filmskog centra Srbije preneo delić berlinske atmosfere.

– Svetska premijera ‘Heroja radničke klase’ održana je pred punom prvom salom berlinskog Zoo Palasta. Punom, doduše, do pola, jer tako nalažu rigorozne kovid mere. I pored toga, atmosfera je bila odlična. Publika se prvo smejala, onda nervozno kikotala, i na kraju ćutala u neverici. Upravo rezultat koji smo očekivali! Reakcije su odlične, kritike povoljne, i mislim da ekipa, na čelu sa Milošem Pušićem, ima na šta da bude ponosna. Veliki trijumf za nas lično, a i veliki vetar u leđa za večito zapostavljene novosadske filmadžije – kazao je Knežević.

Pored Jasne Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ proglašena za najbolju evropsku glumicu, glume i Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi.

„Heroji radničke klase“ su nastali uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije, a po svemu sudeći inspiracija za naslov filma pronađena je u pesmi neponovljivog Džona Lenona „Working class hero“.

Projekat za ovaj film je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj u okviru Berlinskog festivala. Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak ostvarenja u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma. „Heroji“ su nastali u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

U ekipi se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Izvor: Nova.rs

Rambo: Korona je iskorištena da se bogati napokon zaključaju i izoluju od siromašnih

Original Article

(Visited 6 times, 1 visits today)