Film Dahomejfrancusko-senegalske rediteljke Mati Dioposvojio je nagradu Zlatni medved na Berlinskom filmskom festivalu, prenosi N1.

Film govori o tome kako je vraanje takozvane bronze iz Benina, umetnikih dela opljakanih tokom kolonijalne ere, izazvalo suoavanje sa nasleem kolonijalizma.

Da bismo ponovo izgradili, prvo moramo da obnovimo, a da bismo ostvarili restituciju moramo zadovoljiti pravdu, rekla je Diop primajui nagradu za najbolji film na 74. meunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Nemaki reditelj Matijas Glasner osvojio je nagradu za najbolji scenario za film Umiranjea Nelson Karlos De Los Santos Arijas za najbolju reiju za filmPepe.

Nagrada za najbolju glavnu ulogu pripala je glumcu Sebastijanu Stanu za film Drugaiji ovek, a Srebrni medved za najbolju sporednu ulogu pripao je Emili Votson za film Male stvari kao to su ove.

Ameriki reditelj Martin Skorseze dobio je poasnog Zlatnog medveda, a nagradu mu je uruio nemaki reditelj Vim Venders, koji ga je opisao kao vladajueg kralja filma.

Velika nagrada irija pripala je reditelju iz June Koreje Hong Sang So za film Potrebe putnika u kome glavnu ulogu igra francuska glumica Izabel Iper.

Post Views: 10

Originalni tekst