FHP i Sandžački odbor: Žrtve zločina u Kukurovićima bez pravde, zločinci bez osude

Fond za humanitarno pravo (FHP) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštili su danas da institucije Srbije ni posle 28 godina od zločina u Kukurovićima, kod Priboja, ne žele da priznaju odgovornost kažnjavanjem počinilaca i obeštećenjem porodica žrtava i meštana koji su ostali bez imovine.

Fond za humanitarno pravo
Fond za humanitarno pravo

Te dve organizacije navele su da se navršava 28 godina kako su pripadnici Vojske Jugoslavije (VJ) napali i granatama razrušili bošnjački deo sela Kukurovići u opštini Priboj.
Tom prilikom ubijeni su Uzeir Bulutović, Mušan Husović i Fatima Sarač, a zapaljeno je više kuća.
"Iako su nadležni organi, odmah po ovom događaju, izašli na teren da izvrše uviđaj, niko od meštana Kukurovića nije saslušan, a za ove zločine do danas niko nije odgovarao. FHP je 2006. godine podneo krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa VJ, a Okružno javno tužilaštvo u Užicu je istragu prosledilo Tužilaštvu za ratne zločine", navodi se u saopštenju.
Međutim, niko od počinilaca do danas nije identifikovan, a 15 godina od podnošenja krivične prijave, optužnica nije podignuta.
Istovremeno, parnični postupci koje je Fond pokrenuo zbog naknade štete za uništenje kuća nisu doveli do isplate, jer je sud odbio sve zahteve kao zastarele, navode ove dve organizacije.
Predstavku porodica žrtava odbio je da razmatra i Evropski sud za ljudska prava i to bez ikakvog dodatnog obrazloženja, čime su iscrpljene sve pravne instance.
"Ovakav stav i odluka Evropskog suda za ljudska prava, dodatno je umanjila mogućnost da pravda za žrtve ovog zločina bude dostignuta pred pravosuđem Srbije. Na ovaj način žrtve su kažnjene zbog nevoljnosti države da procesuira i osudi odgovorne za ovaj zločin, a neuspešna borba za pravdu, koja traje više od četvrt veka, dovela je do toga da su mnoge od žrtava već preminule, bez ostvarenja satisfakcije za pretrpljenu štetu", saopštili su FHP i Sandžački odbor.
Te dve organizacije istakle su i da porodice žrtava nisu proglašene civilnim žrtvama rata zbog "diskriminatorskih odredaba novousvojenog Zakona".
FHP i Sandžački odbor su pozvali nadležne državne organe da promene politiku negiranja zločina i prekinu pasivnost u gonjenju počinilaca teških zločina iz devedesetih iz redova policije i vojske, kao i da odustanu od diskriminatorne i pogrešne primene zakonskih i procesnih normi na štetu žrtava.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article