AP Photo/Manu Fernandez

Poslednji susret Medvedeva i Đokovića (treći mart, polufinale turnira u Dubaiju) završio se u Danilovu korist, i on je, vođen deduktivnom formulom koju je na konferenciji za štampu izložio, vrlo verovatno i sam mogao da nasluti kakav ga ishod u Njujorku očekuje. Iako je u čitavom drugom setu Medvedev igrao kao raspomamljen i leteo svuda po terenu, i ako je u trenucima kada se Novak, sav zadihan i presamićen, rukama oslanjao o kolena možda i delovalo kao da bi ovoga puta Danilov zaključak mogao da se pokaže netačnim, Đoković se nije dao.  

Po završetku meča pričao je Novak za medije o tome kako je “Medvedev verovatno više zaslužio da dobije taj set”, koji mu je, uzgred rečeno, “bio jedan od najnapornijih i najdužih u karijeri”, ali kako je na kraju nekako ipak uspeo da smogne snage i osvajanjem drugog seta stavi tačku na meč. 

“To što Novak radi teško je objasniti”, kaže za Nedeljnik, tokom leta iz Njujorka ka Beogradu, novinar Sport kluba Saša Ozmo. “Pogledajmo samo ove najsvežije primere; prvo je deportovan iz Australije, onda ni u Americi nije mogao da igra zbog obavezne vakcinacije – i šta čovek uradi? Vrati se i odmah osvoji titulu i u Australiji i u Americi. Takve stvari nisu se desile u istoriji sporta. Ovaj drugi set na finalu US Opena kom smo pre neki dan prisustvovali, to je Novakova lična karta. Lomilo se i lomilo, i po svim zakonima tenisa, sporta, mentalnog aspekta sporta, Đoković je taj set trebalo da izgubi, ali ga je on na kraju ipak dobio. I to se ne dešava prvi put, tako nešto viđali smo već bezbroj puta. Kada sam ga posle meča upitao o tome, rekao mi je da mu pomažu bog i anđeli čuvari, i on ima neku duboku veru u sebi koja ga očito gura do tih neslućenih visina, naročito u tim trenucima kada, kako je sam rekao, više ne oseća ni noge ni snagu, kada mu se vrti tlo pod nogama i nebo iznad glave.” 

Upravo taj set, ovaj turnir, patern koji je Medvedev prepoznao i opis koji je Ozmo dao, govore istu stvar – Đoković ima duboku veru u nešto apstraktno što ga smiruje i vodi, ali istovremeno duboko veruje u sebe i svoj rad. Jer upravo njegov rad i njegova sposobnost da se svaki put kada mislimo da je dostigao vrhunac ponovo izmisli i još malo napreduje – jesu osobine koje ga svrstavaju u najuži krug ljudi koji su se ikada bavili bilo kojim sportom. 

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE U PRODAJI NA SVIM KIOSCIMA, DIGITALNO IZDANJE NA NSTORE.RS OD ČETVRTKA, 14. SEPTEMBRA

Originalni tekst