FATF: Neosnovano preispitivanje računa organizacija civilnog društva i novinara

Međudržavno telo za sprečavanje pranja novca FATF (The Financial Action Task Force) reagovalo je šest meseci nakon što je javnost u Srbiji saznala za namere Uprave za sprečavanje pranja novca da "češlja" račune brojnih javnih ličnosti, nevladinih organizacija i medija, ocenivši da je "takva provera bila bez osnova", objavljeno je na sajtu Raskrikavanje.rs.

Uprava za sprečavanje pranja novca
Uprava za sprečavanje pranja novca

Prethodno isto to zaključili i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava, odnosno da "Srbija zloupotrebljava zakone protiv terorizma da potkopava i ograničava rad nevladinog sektora".

FATF je iskazao zabrinutost u vezi s navodimada je Srbija zloupotrebila svoj zakon o Sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma s ciljem ograničavanja ili prisile prema akterima civilnog društva zbog njihovog delovanja i kritika na račun vlade. “FATF takve navode shvata ozbiljno i smatra takve radnje suprotnim svojim standardima”, navedeno je u dokumentu FATF koji možete u celosti videti na sledećem linku.

FATF je ustanovio da Srbija, prema međunarodnim standardima, nema osnova da traži ovakve podatke bez osnovane sumnje da organizacije učestvuju u finansiranju terorizma, navodi se u dokumentu.

U zvaničnom izjašnjenju o ovom slučaju FATF je ocenio da "zahtevi bez osnovane sumnje (na pranje novca i finansiranje terorizma) nisu u skladu sa FATF standardima".

Taj zaključak su doneli prošlog meseca, nakon što su im se obratili specijalni izvestioci Ujedinjene nacije za ljudska prava zbog ovog slučaja, dok su prethodno u novembru 2020. godine ekspreti UN saopštili da se boje se da Srbija zloupotrebljava svoja ovlašćenja kako bi dobila podatke o onima koji prate rad vlasti i da bi suzbila slobodu govora.

"Neopravdanom upotrebom ovog zakona zastrašuju se pripadnici civilnog društva i oni koji brane ljudska prava, ograničavanjem njihovog rada i prigušivanjem svake kritike vlade", navodi se u saopštenju UN koje u celosti možete videti ovde.

U julu prošle godine Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak od 20 pojedinaca i 37 organizacija ili udruženja za koje je od banaka zatražila uvid u sve njihove novčane transakcije od 1. januara 2019.

Na spisku Uprave za sprečavanje novca našli su se novinari, urednici i mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom: KRIK, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Balkanska istraživačka mreža (BIRN), kao i direktor CINS-a Branko Čečen i direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev.

Uprava se raspitivala i za magazin Nova ekonomija, Novosadsku novinarsku školu, kao i za dva najveća novinarska udruženja – NUNS i UNS.

Od nevladinih organizacija se na meti Uprave nalaze one čiji predstavnici često kritikuju poteze aktuelne vlasti – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centar za vladavinu prava advokata Ivana Ninića, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Vojvodjanski gradjanski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i drugi.

Od političara, na spisku se nalazi Vuk Jeremić, predsednik opozicione Narodne stranke.

Uprava se interesuje, i za one koji nisu u javnosti prepoznati kao kritičari vlasti, poput Jelene Milić, direktorke Centra za evroatlantske studije.

Izvor: Raskrikavanje, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article