Fajzer: Vakcinisanje svake godine, možda će biti potrebna i treća doza

Izvršni direktor fajzera Albert Burla izjavio je da se nada da bi dodatna, treća doza ove vakcine protiv kovida-19, mogla dodatno da pojača imunološki odgovor te da bi tako mogla da pruži bolju zaštitu od novih varijanti koronavirusa.

Vakcina Fajzer/Biontek  Foto: Srđan Ilić
Vakcina Fajzer/Biontek Foto: Srđan Ilić

„Verujemo da će treća doza pojačati imunološku reakciju za 10 do 20 puta”, rekao je Burla.

Novo istraživanje nadgledaće bezbednost i efikasnost treće doze u dve starosne grupe. U jednoj grupi učestvovaće osobe od 18 do 55 godina, a u drugoj osobe od 65 do 85 godina. Oni su učestvovali i u Fajzerovom početnom kliničkom ispitivanju.

Tokom tog ispitivanja učesnici su primili dve doze vakcine u razmaku od tri nedelje. Isti interval doze je ono što se trenutno preporučuje.

Jedna doza vakcine Fajzer i Bionteka protiv koronavirusa smanjuje broj asimptomatskih infekcija i mogla bi značajno smanjiti rizik od prenosa virusa, pokazali su u petak rezultati britanske studije.

„Naši nalazi pokazuju dramatično smanjenje stope pozitivnih skrining testova među asimptomatskim zdravstvenim radnicima nakon jedne doze vakcine“, rekao je Nik Džons, specijalista za zarazne bolesti u Univerzitetskoj bolnici u Kembridžu, koji je bio ko-voditelj studije.

Fajzer takođe planira da započne ispitivanje kako bi utvrdili deluje li modifikovana verzija vakcine protiv južnoafričke varijante koronavirusa. Kako koronavirus mutira, tako će se verovatno i vakcine morati menjati.

Isto se događa i s gripom koji se menja iz godine u godinu, pa se tako stalno unapređuju i cepiva protiv gripa kako bi bila efikasna.

„Svake godine morate se vakcinisati protiv gripa, a tako će biti i s kovidom. Za godinu dana moraćete da odete da se vakcinišete protiv kovida kako bi se zaštitili na godinu dana”, rekao je Burla.

Njegove izjave sugerišu da će kovid-19 ostati među nama čak i kad se pandemija završi. Uz to će biti potrebno sprovoditi i dodatne studije kako bi se ustanovilo kada je najbolji trenutak za ponovno vakcinisanje protiv koronavirusa, prenosi NBC njuz.

Izvor: N1, Rojters

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article