Fajzer: Vakcina bezbedna i efikasna i kod dece od 12 godina

Kompanija Fajzer saopštila je danas da je njena vakcina protiv kovida-19 bezbedna i veoma efikasna kod dece od 12 godina što je značajan korak ka vakcinaciji te starosne gupe pre početka sledeće školske godine.

Sedište Fajzera u Njujorku Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Betaphoto
Sedište Fajzera u Njujorku Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Betaphoto

Većina vakcina protiv kovida-19 koje se proizvode širom sveta namenjene su odraslima koji su u većem riziku od koronavirusa.

Fajzerova vakcina je dozvoljena za 16- godišnjake i starije, ali vakcinacija dece svih starosnih grupa je presudna za zaustavljanje pandemije.

U studiji sprovedenoj na 2.260 američkih dobrovoljaca uzrasta od 12 do 15 godina, preliminarni podaci su pokazali da nije bilo slučajeva kovida-19 kod potpuno vakcinisanih adolescenata.

Kompanija Fajzer i njegov nemački partner BioNtek planiraju da narednih nedelja zatraže od američke Uprave za hranu i lekove i evropskih regulatora dozvolu za hitnu upotrebu vakcine kod dece od 12. godina.

Uskoro se očekuju rezultati američke studije o Moderninoj vakcini za populaciju od 12 do 17 godina.

U Sjedinjenim Američkim Državama deca čine oko 13 odsto ukupno zaraženih kovidom-19.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article