Fajon: Srbija je napravila pozitivan napredak u procesu pridruživanja EU, ali to nije dovoljno

Šefica delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da je Srbija napravila pozitivan pomak, ali da to nije dovoljno.

Tanja Fajon / Foto: Srđan Ilić
Tanja Fajon / Foto: Srđan Ilić

"Kada je u pitanju proces prema Evropskoj uniji (EU) postoje dobre i postoje slabe stvari. Ne mogu samo da kritikujem jer je Srbija napravila neki pozitivan napredak, postigla je neke stvari u reformama, ali to nije dovoljno", rekla je Tanja Fajon u intervjuu za Dojče vele.
Fajon koja je predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU rekla je da i dalje postoje kritike na javnu administraciju, borbu protiv organizovanog kriminala i slobodu medija.
"Mi još uvek kritikujemo javnu administraciju, borbu protiv korupcije i kriminala, slobodu medija, nezavisno pravosuđe. Te kritike nisu moje, to su kritike Parlamenta ili Evropske komisije", rekla je zvaničnica.
O situaciji u region, Tanja Fajon je rekla da Hrvatska još nije spremna za Šengen, dok je za BiH navela da je stanje zabrinjavajuća.
"Ja se bojim za BiH jer je to kao neka tempirana bomba u celom regionu Balkana ako ne uložimo više napora", rekla je ona.
Zvaničnica je kritikovala situaciju u rodnoj Sloveniji.
"Mi se kao spoljna politika Slovenije obraćamo zemljama Višegradske grupe, prema Mađarskoj, (premijer Viktor) Orban je veliki uzor Janezu Janši i prema Poljskoj. To su zemlje koje su danas crne tačke na mapi EU jer krše temeljne vrednosti EU", dodala je poslanica EP.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article