EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) – Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je večeras u Podgorici da ako sadašnji, šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda (US) ne uspe, postoji “velika opasnost” da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa EU.

Posle sastanka s predsednicom skupštine Crne Gore, Danijelom Đurović, Fajon je novinarima rekla da je to “ozbiljna pretnja” i da će 23. januara u Briselu razgovarati o tome šta su potencijalne mere koje EU može preduzeti prema Crnoj Gori.

“Ustavni sud i popunjavanje sudija prioritet je svih prioriteta za EU. Na strani političara je da stisnu ruku i urade ono što smo se dogovorili”, istakla je Fajon.

Predsednica Skupštine je novinarima kazala da se je izuzetna posvećenost Fajon i Slovenije Crnoj Gori, te da je izbor sudija Ustavnog suda bio glavna tema njihovog razgovora.

Đurović je apelovala na sve da već u prvom krugu glasanja budu izabrane sudije.

“Verujem da će Crna Gora u što skorije vreme prevazići prepreke i da ćemo nastaviti evropskim putem”, kazala je predsednica Skupštine.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u odvojenom razgovoru sa Fajon kazao da njegova strana ima “volje da se dođe do kompromisa koji će omogućiti povratak funkcionalnosti Ustavnog suda”.

Uz to je ukaza da su poslanički izbori ključ da bi se došlo do stabilne, političke vlade, “preko potrebne Crnoj Gori”.

Neophodno je, ocenio je Đukanović, zaustaviti stalna usporavanja i odlaganja povratka Crne Gore na evropski kolosek.

“Puna saglasnost o neophodnosti poštovanja procedura i profesionalnih standarda za izbor sudija, počevši od Ustavnog odbora Skupštine. Očekujemo odgovorno i hitno postupanje svih aktera”, saopštio je on.

Fajon je danas razgovarala i s premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Abazović: Deblokada Ustavnog suda Crne Gore najkasnije početkom februara

Skupština Crne Gore trebalo bi da o sudijama blokiranog Ustavnog suda glasa najkasnije početkom februara, najavio je danas novinarima u Podgorici Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu, posle sastanka s ministarkom inostranih poslova Slovenije, Tanjom Fajon.

Fajon je u Crnu Goru doputovala u ime Evropske unije (EU), a Abazović preneo da na sastanku nije čuo “da imamo negativne vesti” – da je moguć prekid pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

Fajon je u Podgorici bila po drugi put za dvadesetak dana, a danas se sastala i s drugim državnim zvaničnicima.

Prethodni put je, po nalogu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozepa Borela, 21. decembra došla s ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Fajon je tada upozorila da bi EU početkom ove godine mogla razmatrati zaustavljanje pregovora ako Crna Gora ne uspostavi funkcionalne institucije.

Ona je uoči današnje posete saopštila da je uspostavljanje punog sastava Ustavnog suda “prvi korak” koji Crna Gora “treba da napravi da bi se vratila na evropski put”.

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi od septembra prošle godine, jer nema kvorum za odlučivanje. Parlamentarne partije nemaju dogovor oko izbora sudija i do sada je propalo pet konkursa za sudije tog suda.

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore raspisao je 25. decembra prošle godine novi, šesti javni konkurs za izbor četvoro od sedam sudija tog suda. Na konkurs se prijavilo 27 pravnika.

Abazović je danas novinarima kazao da su teme razgovora sa Fajon bile “rasplet političkih prilika” i Ustavni sud.

“Isporučili smo što se od nas tražilo… Imamo 27 prijava (kandidata)za Ustavni sud i verujem da će parlament završiti tu proceduru. Očekivanja svih su da krajem januara ili eventualno početkom februara imamo sednicu (Skupštine) na kojoj će se glasati o sudijama. Fokus čini mi se i naših partnera iz EU, fokus Vlade, verujem i svih političkih aktera u zemlji, treba da bude isključivo da izaberemo sudije, učinimo Sud funkcionalnim”, rekao je Abazović.

Crna Gora ove godine očekuje i vanredne parlamentarne i redovne predsedničke izbore.

Originalni tekst