Fabrici: EU ne dovodi u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička nešto drugo

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) izjavio je da EU ne dovodi u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička neutralnost nešto drugo i dodao da Srbija na evropskom putu treba da se približi politici Unije.

Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić
Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić

"Ne dovodimo u pitanje vojnu neutralnost Srbije, ali je politička neutralnost nešto drugo. Srbija na evropskom putu treba da se približi politici EU, koja nije politički neutralna", rekao je Fabrici, a prenosi večeras Radio slobodna Evropa (RSE).
Fabrici je na međunarodnoj konferenciji "Beogradska NATO nedelja – to smo mi", koju organizuje nevladin Centar za evroatlantske studije (CEAS), ocenio i da je Alijansa ključni partner i stub bezbednosti EU, koji ima važnu ulogu i na Zapadnom Balkanu.
"Srbija ima slobodu da odluči kome želi da se pridruži, ali ako hoće u EU, treba da vodi istu spoljnu politiku", izjavio je Fabrici.
Prema njegovim rečima, Brisel i Beograd imaju "identične interese", odnosno da proširenje za EU predstavlja ulaganje u demokratiju, napredak i bezbednost, a da Srbija članstvo u Uniji određuje kao nacionalni prioritet.
Fabrici je rekao da je Srbija, koja je kandidat za članstvo u EU, među prvim zemaljama van EU koje su, kako je naveo, doprinele bezbednosnom mehanizmu Unije.
"Srbija se pridružila brojnim vojnim misijama van EU i deo je mnogih mirovnih akcija. Naš razgovor, naše poluge u oblasti bezbednosti su uspostavljene", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.
Prema analizi nevladinog ISAC fonda, od 1. januara do 30. juna 2020. godine, EU je objavila 25 spoljnopolitičkih deklaracija za koje je od partnerskih država traženo usaglašavanje, kao i dve za koje to nije traženo.
Srbija se usaglasila u posmatranom periodu sa 12 od 25 deklaracija, odnosno sa 48 odsto. Poređenja radi, stopa usaglašavanja Srbije za prvih šest meseci 2019. godine iznosila je 60 odsto.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article