Fabrici: EU je mnogo pomogla Zapadni Balkan tokom pandemije

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je EU podržala Zapadni Balkan tokom pandemije koronavirusa sa 750 miliona evra makrofinansijske pomoći i paketom od 1,7 milijardi evra iz Evropske investicione banke.

Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić
Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić

"Samo za Srbiju, u periodu od marta do decembra, sredstva su usmerena na podršku zdravstvenom sektoru sa gotovo 17 miliona evra donacije, uključujući pomoć u opremanju Srbije za vakcinaciju za takozvani hladni lanac i isporuku vakcina. Takođe smo usmerili 78 miliona evra bespovratne pomoći za jačanje otpornosti nacionalnog zdravstvenog sistema i ublažavanje socio-ekonomskih efekata krize", rekao je Fabrici na konferenciji "Vojvodina u 2021".

Posebno je naglasio da Vojvodina ima važnu ulogu u procesu "oporavka" Srbije, ali i šireg regiona.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naveo je da je Vojvodina mnogo spremnije dočekala krizu izazvanu virusom korona zbog prethodnog ulaganja u javno zdravtsvo.

"U narednoj godini planiramo da završimo 'Kamenicu 3', pripremamo i projektnu dokumentaciju za opremanje nove dečije bolnice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, a osim toga plairamo da započnemo rekonstrukciju Opšte bolnice u Kikindi, kao i da u naredne dve i po godine završimo B i C blok Kliničkog centra Vojvodine", rekao je Mirović.

Konferencija "Vojvodina u 2021" počela je danas u velikoj sali Skupštine Vojvodine pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, a u organizaciji kompanije Kolor media komjunikejšn.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article