Evropski sud za ljudska prava presudio u korist državljanina Srbije po tužbi za zlostavljanje

Evropski sud za ljudska prava (ESHR) presudio je danas da Srbija treba da plati svom državljaninu Aleksandru Zličiću 2.700 evra na ime nematerijalne štete i 4.000 evra na ime troškova i izdataka zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder
Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder

U predmetu "Zličić protiv Srbije", sud je jednoglasno presudio da je Srbija prekršila član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman, dok je većinom šest prema jedan presudio da nije prekršila paragraf 1 člana 6, odnosno pravo na pravično saslušanje, saopštio je Savet Evrope.

Zličić, državljanin Srbije sa prebivalištem u Novom Sadu, rođen 1981, tužio je državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tvrdeći da su ga policajci pretukli u januaru 2014. godine nakon što su njega i njegovog druga priveli u novosadsku policijsku stanicu i da su mu pretili.

On je naveo da im je policija prišla dok su sedeli na klupi i pitala ih da li je u njihovom vlasništvu mala plastična kesa u kojoj se, prema tvrdnjama srpskih vlasti, nalazila marihuana, nakon čega su privedeni.

Zličić je naveo da je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i da su povrede zabeležene u izveštaju lekara.

Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je odluka domaćih sudova bila dovoljna za otkrivanje kršenje člana Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman.

Sud je, međutim, naveo da su do takvog zaključka doveli i mnogi drugi faktori, uključujući medicinske dokaze i izjave svedoka.

Zaključak sudija je da je država Srbija prekršila član 3 Konvencije i nesprovođenjem adekvatne istrage, ali i da je Zličić imao pošteno suđenje, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article