Evropski sud odbacio nove tužbe koje se odnose na slučajeve nestalih beba u Srbiji

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da odbaci dve prijave protiv Srbije koje se odnose na slučajeve "nestalih beba" u domaćim porodilištima tokom osamdesetih godina, objavljeno je na portalu Saveta Evrope. Sud je utvrdio da je Srbija usvojila zakon o rešavanju ovog pitanja i konstatovao da nema posebnih razloga koji bi zahtevali dalje ispitivanje ovih slučajeva.

Nestale bebe, ilustracija
Nestale bebe, ilustracija

Evropski sud za ljudska prava odlučio je 15. aprila da odbaci dve tužbe, sa obrazloženjem da je u februaru 2020. godine usvojen Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, a u skladu sa obavezom Srbije koja je ustanovljena presudom u slučaju Zorice Jovanović.

Evropski sud je, inače, 2013. godine presudio da je Zorici i njenom suprugu, povređeno pravo na porodični život, dok je Srbija tom presudom bila u obavezi da u roku od godinu dana utvrdi šta se dogodilo sa Zoricinim detetom.

"Sud je primetio da Zakon koji se odnosi na primenu presude u slučaju Zorice Jovanović, predviđa i sudske i vansudske postupke s obzirom na situaciju sa kojom su se suočili podnosioci zahteva i drugi, i čiji je cilj otkrivanje istine o nestalim bebama", navodi se u obrazloženju najnovije odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Ukazuju i na to da taj zakon predviđa sistem u kome će domaći sudovi biti ovlašćeni da istražuju i pribavljaju dokaze ne samo na zahtev podnosioca predstavke, već i po sopstvenoj inicijativi, kako bi utvrdili sve relevantne činjenice u slučaju, kao i ovlašćenje da dodeli kompenzaciju gde je to potrebno.

Napominju i da zakon predviđa formiranje Komisije sa širokim ovlašćenjima u istrazi, prikupljanju podataka i izveštavanju.

"Iako uspostavljanje i funkcionisanje DNK baze podataka treba u potpunosti sprovesti, Sud je zaključio da ne postoje posebni razlozi u pogledu poštovanja ljudskih prava koji bi zahtevali da nastavi ispitivanje slučaja", stoji u odluci kojom se odbacuju dve prijave u slučaju "nestalih beba".

Prema podacima kojima raspolaže Služba za odnose sa javnošću Saveta Evrope, još desetak prijava koje se odnose na slučajeve "nestalih beba" čekaju na odluku Evropskog suda za ljudska prava.

Podsetimo, zakon o nestalim bebama na koji se čekalo godinama, usvojen je krajem februara 2020. Nakon protesta roditelja, izmenjen je jedan od najspornijih članova – da sud može da donese rešenje kojim konstatuje da ne može da utvrdi činjenice o detetu i dodat je stav u kojem se navodi: „Pravnosnažno rešenje kojim je sud konstatovao da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta ne sprečava predlagača da ponovo pokrene postupak o istoj stvari, ako je saznao nove činjenice ili našao ili stekao mogućnost da upotrebi nove dokaze“.

Osnovne zamerke koje su roditelji izneli na zakon jeste to da on roditeljima, umesto odgovora šta se desilo sa nihovom decom – nudi novčanu naknadu.

Insajder se u emisiji 2016. Dug put do istine bavio slučajevima nestalih beba i borbom roditelja da saznaju istinu, a usvojeni zakon bio je i tema Insajder debate.

Izvor: Fonet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article