Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore, prenosi N1.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je pre glasanja da su brojne neregularnosti obeležile izbore u Srbiji održane 17. decembra 2023. godine.

„Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora. Od iste je važnosti i da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja“, naglasio je Bilčik.

Kako je naveo, Srbija se suočava sa sistemskim problemima zbog čestih vanrednih izbora i konstantnih ciklusa predizborne kampanje.

„Što sprečava zemlju u progresu ka EU. Spremni smo da radimo sa našim srpskim partnerima na njihovim institucionalnim rešenjima, kako bi Srbija mogla da napreduje na svom evropskom putu“, naveo je Bilčik.

U rezoluciji o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah počne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Post Views: 111

Originalni tekst