Evropski parlament poziva EU da zaustavi radove na gasovodu Severni tok 2 zbog Navaljnog

Evropski parlament (EP) je danas usvojio rezoluciju kojom poziva Evropsku uniju da odmah zaustavi završne radove na izgradnji gasovoda Severni tok 2 zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Evropski parlament / Foto: European parliament
Evropski parlament / Foto: European parliament

Za Rezoluciju je glasao 581 poslanik EP, 50 je bilo protiv, a 44 uzdržana, prenosi Radio slobodna Evropa.

Rezolucijom se EU i države članice pozivaju da "kritički preispitaju saradnju sa Rusijom na različitim spoljnopolitičkim platformama i na projektima poput Severnog toka 2".

Gasovod Severni tok 2, kojim će prirodni gas ići od Rusije ka Nemačkoj kroz Baltičko more, dug je 1.200 kilometara, a predviđeno je da kapacitet bude 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Navaljni, najpoznatiji protivnik predsednika Vladimira Putina, uhapšen je u nedelju po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Sud mu je odredio pritvor do 15. februara, a preti mu tri i po godine zatvora, na koliko je osuđen uslovno 2014. godine.

Neobavezujućom rezolucijom poslanici EP pozivaju članice EU da zauzmu aktivan stav o hapšenju Navaljnog i da "znatno pojačaju restriktivne mere EU prema Rusiji".

Među predloženim merama je sankcionisanje fizičkih i pravnih lica umešanih u donošenje odluke o hapšenju i određivanju pritvora Navaljnom.

Na meti sankcija trebalo bi da se nađu "ruski oligarsi", "uži krug" oko Putina i "medijski propagandisti", navodi se u Rezoluciji, u kojoj se EU poziva da "osmisli novu strategiju za odnose sa Rusijom, usredsređenu na podršku civilnom društvu".

Manfred Veber, lider frakcije konzervativne Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu i bliski saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je za Špigl da se nakon napada nervnim agensom i hapšenjem Navaljnog, na sto moraju staviti i energetska pitanja.

"Ovo je najmoćniji instrument koji imamo i projekat Severni tok 2 je zato jedan od načina za stvaranje dodatnog pritiska," rekao je uoči glasanja.

"Jednostavno, apelovanje na Rusiju nije dovoljno," dodao je Veber.

Za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji potrebna je saglasnost svih 27 članica EU.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova EU razgovarati o ovom pitanju sledeće nedelje, ali će se na konkretne odluke verovatno sačekati do okončanja sudskog postupka protiv Navalnija.

SAD i nekoliko članica EU žele da spreče završetak gasovoda pošto tvrde da će on povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije.

Nemačke vlasti međutim, uprkos kritikama, navode da su planovi za taj projekat nepromenjeni.

Izvor: Beta, RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article